Ikäneuvo-hanke etenee

Pirkanmaan Ikäneuvo-hankkeen kokeilut käynnistyvät lokakuussa


Ikäneuvo-hankkeen kokeilut käynnistyvät lokakuussa Pirkanmaalla. Hankkeessa luodaan kokeilukulttuuria hyödyntäen Pirkanmaalle yhtenäinen asiakasohjauksen ja neuvonnan malli tulevaa maakuntaa varten.

Hankkeessa on kuusi kokeilua, joissa testataan eri toimintamalleja käytännössä valtaosassa Pirkanmaan kuntia. Akaan ja Urjalan osalta yhteistoiminta- alueen perusturvalautakunta teki päätöksen kokeiluihin osallistumisesta 23.5.2017.

 Asiakasohjauksen kokeilussa Pirkanmaalle perustetaan yhteinen ikäihmisten asiakasohjaustoiminto, jolla on kaksi toimipistettä: länsi ja itä. Kokeilukuntien nimittämät asiakasohjaajat vastaavat kokeilussa oman alueensa asiakasohjauksen toteuttamisesta yhteisten toimintaprosessien mukaisesti, työkaluja hyödyntäen sekä alueensa tiimin kanssa yhteistyötä tehden ja Ikäneuvoa samalla kehittäen. Asiakasohjaajina tulevat Akaassa ja Urjalassa toimimaan kotisairaanhoitajat Seija Korkiakangas ja Henni Numminen ja kotiutushoitaja Leena Kähkönen.

 Neuvonnan kokeilussa testataan Pirkanmaan yhteistä ikäihmisten ja heidän läheistensä puhelinneuvontaa, joka hankitaan ostopalveluna. Lisäksi kartoitetaan kuntien ikäihmisille tarjolla olevat palvelut yhtenäisen palvelutarjonnan luomiseksi.

Lähitorikokeiluissa kehitetään maakunnan yhteistä asiakasohjausta ja neuvontaa täydentävää matalan kynnyksen toimintaa asiakkaan lähellä kunnissa ja kaupunginosissa. Toijalan torin laidalle on suunnitteilla yhteispalvelupisteen yhteyteen lähitoritoimintakokeilu yhteistyössä kaupungin, yhdistysten ja yritysten kanssa.

Kotihoitoon ja kotihoidon tukipalveluihin luodaan yhteiset kriteerit. Asiakasohjauksen osaamisen varmistamiseksi selvitetään, millaista moniammatillista osaamista asiakasohjaajat tarvitsevat.

Lisäksi kokeiluissa luodaan yhtenäisiä menetelmiä palvelutarpeen arviointiin, seurantaan ja arviointiin kuntoutuksessa. Akaan ja Urjalan osalta tehostetun kotikuntoutuksen kokeilu alkaa myös lokakuussa.

Ikäneuvo-hankkeeseen osallistuvat Tampereen lisäksi Akaan (sis. Urjala), Hämeenkyrön, Ikaalisen, Kangasalan (sis. Pälkäneen), Lempäälän, Nokian, Pirkkalan (sis. Vesilahti), Sastamalan (sis. Punkalaidun), Valkeakosken, Virtojen (sis. Ruovesi), Ylöjärven ja Tampereen (sis. Orivesi) kunnat ja kaupungit. Hankekumppaneina toimivat Luona Hoiva Oy, Pirkanmaan Senioripalvelut Oy ja Tampereen Kaupunkilähetys ry.

Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt Ikäneuvolle 2,34 miljoonaa euroa hallituksen kärkihankkeesta "Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa" (I&O).

Ikäneuvo-hanke kestää lokakuuhun 2018 saakka.

 

Lisätietoja:

Projektipäällikkö                                                              

Essi Mäki-Hallila                                                            

Puhelin 040 806 3192                                                  

essi.maki-hallila@tampere.fi                                 


Vanhus- ja vammaispalvelu

Eveliina Kiiski

Puhelin: 040-335 3434

eveliina.kiiski@akaa.fi


 

 

« Takaisin

Yhteystiedot

Akaan kaupunki

PL 34, 37801 Akaa
Puh. (03) 569 1120
akaan.kaupunki@akaa.fi