Tekstiviestipalvelut terveydenhuollossa


Akaan kaupungin terveydenhuollossa on käytössä asiointia helpottava tekstiviestipalvelu.

Tekstiviestipalvelun tarkoituksena on, ettei varattuja lääkärien ja aikoja jäisi käyttämättä. Varatun ajan voi myös peruuttaa tekstiviestillä. Lääkärin vastaanotoilla peruutus tehdään kaikkien lääkärin vastaanottojen (Toijala, Viiala, Urjala ja Kylmäkoski) osalta numeroon 040 335 4696.  Muiden osalta peruutus tehdään kunkin työntekijän ajanvarausnumeroon. Tekstiviestiin tulee laittaa nimi, syntymäaika, peruutettavan vastaanoton aika ja paikka. Peruutettu aika tulee heti annettavaksi jonossa olevalle tai saman päivän ajanvaraukseen soittaville.

Järjestelmä lähettää asiakkaalle muistutuksen vuorokautta ennen sovittua lääkärin, sairaanhoitajan, terveydenhoitajan, fysioterapeutin, hammaslääkärin, suuhygienistin tai hammashoitajan vastaanottoaikaa. Muistutuksessa vastaanoton sijaintipaikkana on joko terveysaseman nimi tai pelkkä fysioterapia tai kouluterveydenhuolto ja siitä syystä aikaa varattaessa vastaanoton sijaintipaikka tulee varmistaa.

Ajan peruutus suun terveydehuollossa

Suun terveydenhuollossa varatun ajan voi peruuttaa lähettämällä tekstiviesti tekstiviestinumeroon 040 335 2020. Viestiin tulee laittaa: Asia, nimi ja henkilötunnus tai huollettavasi henkilötunnus. Henkilötunnuksen laittaminen on tärkeää, jotta palvelu pystyy asiakkaan luotettavasti tunnistamaan. Viestin sisältö käsitellään luottamuksellisesti.

Hammashuollon peruutusaikapalvelun kautta asiakas saa tietoja viime hetken ajoista hammashoitoon hoidontarpeen mukaan. Ajat lähetetään usealle henkilölle ja nopeimmin tekstiviestiin vastannut saa ajan. Mikäli asiakas ei halua aikaa, viestiin ei tarvitse vastata. Hammashoitola voi lähettää tekstiviestivahvistuksen varatusta ajasta. Samoin hammashoitola voi lähettää asiakkaan hoitoajan tiedot tekstiviestillä tai viestittää aikaan ja hoitoon liittyviä asioita.

Vastaanotoille tullessa hoitajat tarkistavat aina asiakkaan kotikunnan, osoitteen ja puhelinnumeron viestin lähettämistä varten. Asiakas voi tarkistaa hoitajalta tietojensa oikeellisuuden, ja hän voi myös kieltää tekstiviestien lähettämisen varatuista ajoista. Asiakkaiden matkapuhelinnumeroita ei kerätä ulkoisen palvelun kautta eikä numeroita luovuteta muille tahoille.

Peruuttamattomista ajoista aiheutuu taloudellisia menetyksiä

Peruuttamattomia aikoja on vuositasolla lääkärien vastaanotoilla reilu 200 ja neuvoloissa, kouluterveydenhuollossa ja fysioterapiassa yhteensä noin 800. Aiempina vuosina hammashuollossa peruuttamattomia aikoja on ollut yli tuhat. Aikuisilta peruuttamattomista käyntiajoista peritään ns. sakkomaksu lääkärin ja hammaslääkärin vastaanotoilla, mutta muilta se ei ole lain mukaan mahdollista. Peruuttamattomista käynneistä on aiheutunut kaupungille taloudellisia menetyksiä. Tekstiviestimuistutuksen odotetaan vähentävän poisjääntejä varatuilta ajoilta.

Tekstiviestin hinta asiakkaalle on oman puhelinliittymän operaattorin tekstiviestihinta.

Huomioitava on, että kumpaankaan tekstiviestipuhelinnumeroon ei voi soittaa vaan ainoastaan lähettää tekstiviestejä.


Lisätietoja:

Akaan kaupungin terveydenhuollon va. johtava hoitaja Marja Lehtonen, puh. 040 335 2420 ja hammashuollon osalta osastonhoitaja Sanna Kiviniemi, puh. 040 335 2010.

Yhteystiedot

Akaan kaupunki

PL 34, 37801 Akaa
Puh. (03) 569 1120
akaan.kaupunki@akaa.fi