Ruokailu

Ruokailun tavoitteena Akaan varhaiskasvatuksessa on ruokailun, myönteisten ruokakokemusten ja omatoimisuuteen kannustamisen avulla ohjata lapsia monipuoliseen ja terveelliseen syömiseen ja hyviin ruokatapoihin.

Lapset saavat tutustua uusiin ruokiin ja ruokamaailmaan leikkien, kaikilla aisteilla tutkien ja kokeillen. Leipominen ja pienet ruuanvalmistus- ja tarjoilutehtävät kuuluvat varhaiskasvatuksen arkeen.

Tätä ns. Sapere-ruokakasvatusmenetelmää on kehitetty yhdessä akaalaisessa päiväkodissa osana Lasten ruokakasvatus varhaiskasvatuksessa –hanketta ja tavoitteena on juurruttaa menetelmä koko Akaan varhaiskasvatuksen toimintatavaksi.

Varhaiskasvatuksessa tarjottava maukas ja kauniisti tarjolle laitettu ruoka valmistetaan sydänystävällisesti  kiinnittämällä huomio pehmeiden rasvojen käyttöön sekä vähäsuolaisuuteen. Kasviksia, marjoja ja hedelmiä tarjotaan kaikilla aterioilla vuodenaikojen mukaan vaihdellen. Täysjyväviljavalmisteita tarjotaan kaikilla aterioilla. Vähärasvaiset maitovalmisteet sekä liha, kala ja kananmuna täydentävät aterioita. Sokeria voidaan käyttää tarpeen mukaan pieniä määriä.

Varhaiskasvatuksessa tarjotaan pääsääntöisesti suomalaista perusruokaa mutta vaihteluksi myös muiden maiden ruokiakin. Hoitopäivän aikana tarjottavat ateriat kattavat kaksi kolmasosaa lapsen päivän ravinnon tarpeesta kokopäivähoidossa ja kolmasosan osapäivähoidossa. Hoitopaikassa tarjottu ruoka ja kotona nautitut ateriat ja välipalat turvaavat yhdessä lapsen riittävän ravinnon saannin.

Erityisruokavalioita voidaan tarjota, jos niihin on terveydelliset, uskonnolliset tai eettiset syyt.

Tietoa erityisruokavalioista ja ohjeita niiden tilaamiseksi

Keittiöiden yhteystiedot

Ruokalista

Yhteystiedot

Akaan kaupunki

PL 34, 37801 Akaa
Puh. (03) 569 1120
akaan.kaupunki@akaa.fi