Erityisruokavalioiden kuvaus

Vähälaktoosinen ruokavalio

Ruokavalio sopii useimmille laktoosi-intoleranteille. Ruokavaliossa on huomattavasti vähennetty laktoosin eli maitosokerin määrää käyttämällä vähälaktoosisia maitovalmisteita (HYLA, Into, laktoosia alle 1 g/100 g) sekä muita vähälaktoosisia elintarvikkeita. Ruokajuomana tarjotaan laktoositonta maitojuomaa tai piimää niiden paremman maun vuoksi. Joillekin laktoosi-intoleranteille sopii tavallinen perusruoka, ja tällöin voidaan keittiöltä tilata ainoastaan ruokajuoma laktoosittomana.                                                                                                                     Ruokavalio on yleensä pysyvä, mutta saattaa olla myös tilapäinen laktoosin siedon selvittelyn yhteydessä.

 

Laktoositon ruokavalio

Ruokavaliota tarvitaan harvoin. Ruokavalio sopii niille laktoosi-intoleranteille, jotka oireilevat jo  hyvin pienistä laktoosimääristä. Maitovalmisteista käytetään kypsytettyjä juustoja, laktoosittomia sulatejuustoja sekä laktoositonta maitojuomaa, piimää ja jogurttia. Ruokavalio on yleensä pysyvä, mutta saattaa olla myös tilapäinen laktoosin siedon selvittelyn yhteydessä.

 

Maidoton ruokavalio

Ruokavalio on tarkoitettu maitoallergisille. Ruokavaliossa vältetään täydellisesti kaikkia maitovalmisteita.  Maitovalmisteet voidaan korvata soija-, riisi-, kaura- tai kookosmaitovalmisteilla, mikäli nämä sopivat.  Alle kaksivuotiaiden lasten maitoa korvaavat erityisvalmisteet (apteekista hankittavat) perhe ostaa itse. Ruokavalio on määräaikainen.

 

Keliakiaruokavalio (gluteeniton)

Ruokavalio on tarkoitettu keliakiaa sairastaville. Ruokavaliossa vältetään täydellisesti vehnää, ohraa ja ruista. Korvaavina viljoina voidaan käyttää mm. tattaria, hirssiä, riisiä, maissia sekä gluteenittomia jauhoseoksia. Ruokavaliossa voidaan käyttää myös gluteenitonta kauraa.  Ruokavalio on ehdoton ja elinikäinen.

 

Vilja-allergisen ruokavalio

Ruokavalio on tarkoitettu viljojen valkuaisaineille allergisille. Tavallisimmin oireita aiheuttavat vehnä, ohra ja ruis, mutta herkimmät vilja-allergiset oireilevat monille muillekin viljoille.  Ruokavaliosta poistetaan yksilöllisesti oireita aiheuttavat viljalajit ja ne korvataan muilla viljoilla.
Ruokavalio on määräaikainen.

 

Ruokavaliot muissa ruoka-allergioissa ja –yliherkkyyksissä

Ruoka-allergiat ja –yliherkkyydet ovat yksilöllisiä.  Yksittäisiä ruoka-aineita on turha välttää, ellei ole todettu yhteyttä oireiden ja ruuan syömisen välillä. Ruokien turha rajoittaminen voi johtaa ruokavalion yksipuolistumiseen.
Todettuja ruoka-allergioita ja yliherkkyyksiä hoidetaan varsinkin pienillä lapsilla välttämällä täydellisesti oireita aiheuttavia ruokia. Allergioiden helpottaessa sekä isommilla lapsilla ruoka-aineiden käyttörajoitukset saattavat olla lievempiä. 

 

Diabeetikon ruokavalio

Diabeetikoiden ruoka annostellaan hoitopaikassa laaditun, yksilöllisen ateriasuunnitelman mukaan. Tarpeen mukaan diabeetikoille tarjotaan välipaloja ja ylimääräistä syötävää ennen liikuntatunteja.

 

Kasvisruokavalio

Kasvisruokavalio toteutetaan päivähoidossa ja koulussa lakto-ovo-vegetaarisena (sisältää kasvikunnan ruoka-aineiden lisäksi maitovalmisteita ja kananmunaa). Terveydenhoitaja ohjaa kaikki kasvisruokavaliolle siirtyvät lapset ja nuoret perheineen ravitsemusterapeutin vastaanotolle ruokavalio-ohjaukseen.

Yhteystiedot

Akaan kaupunki

PL 34, 37801 Akaa
Puh. (03) 569 1120
akaan.kaupunki@akaa.fi