Palvelut

Asiakastietokoneet

Asiakaskoneissa on internetin lisäksi mm. MS-Office -paketin ohjelmat. Koneiden käyttö on maksutonta. Koneilta on tulostamismahdollisuus ja tulosteet maksavat 0,40 €/mv-sivu ja 0,70 €/väri-sivu. Lisätietoja maksuista löytyy täältä. Mukana tuotu oma paperi ei alenna hintaa.

Asiakastietokoneet netti / ajanvarauksella
(max 1h/asiakas)
pikanetti / ilman ajanvarausta
(max 15 min./asiakas)
digitointi-
työasema
ajanvarauksella    
Akaan pääkirjasto 6 kpl 3 kpl 1 kpl
Viialan kirjasto Vilkku 4 kpl 1 kpl vain vhs-muunto
Kylmäkosken lehtipiste   1 kpl, tulostusmahdollisuus  

Digityöasema (kuvien skannaus, videokasettien muuntaminen dvd:lle, c-kasettien ja lp-levyjen muuntaminen digitaaliseen muotoon) on myös mahdollista pääkirjastossa, Vilkussa vain vhs-dvd -muuntaminen.

Kirjastoissa on käytettävissä vapaa langaton verkko Visitorlib. Tiskiltä pyytämällä saa käyttöön henkilökortinlukijan. Pääkirjaston 6. koneella on verkkopankkimaksamista helpottava viivakoodinlukija.

E-aineistot

PIKI-kirjastojen e-aineistoihin, e-kirja-, e-äänikirja- ja e-musiikki -palveluihin, kirjaudutaan PIKI-kirjastokortin tunnuksella.
Jos korttisi numerosarjasta puuttuu A-kirjain, voi olla, ettet pääse kirjautumaan kaikkiin e-aineistopalveluihin. Uuden kortin saat käymällä omassa kirjastossasi.

E-kirjat ja e-äänikirjat löytyvät Ellibsin e-kirja -kokoelmasta ja Naxos Spoken Word Library -äänikirjapalvelusta. Tarkempia tietoja e-kirjakokoelmista löydät kirjaston e-aineistot -sivulta. Ohjeita e-aineistoihin liittyen löydät PIKI-ohjeet -sivulta.

E-musiikkia löytyy seuraavista kuuntelupalveluista Naxos Music Library, Naxos Music Library Jazz, Naxos Video Library ja Naxos Music Library World sekä videokurssit Rockwaystä. PIKI-kirjastojen e-musiikkipalvelujen koontisivulta löytyy myös linkit palveluihin. Tarkempia tietoja e-musiikkipalveluista löydät kirjaston e-aineistot -sivulta. Ohjeita löydät PIKI-ohjeet -sivulta.

Kaukopalvelu

Akaan kirjastot toimivat osana valtakunnallista ja maailmanlaajuista kirjastoverkkoa, joka on kaukopalvelun avulla asiakkaiden käytettävissä. Kaukolainapyynnön voi jättää kirjaston asiakaspalvelutiskille tai lähettää sähköpostilla kirjastoon. Tilattavat kaukolainat muista kirjastoista maksavat 4 €/laina (v. 2019) sekä mahdolliset lähettäjäkirjaston perimät maksut. Kaukopalvelussa noudatetaan valtakunnallisia yleisohjeita, jotka löytyvät kirjastot.fi –sivustolta.

Kirjastokortti

Kirjastokortin saa täyttämällä ilmoittautumislomakkeen ja esittämällä kuvallisen henkilöllisyystodistuksensa. Alle 15-vuotias tarvitsee holhoojan kirjallisen suostumuksen. Kirjastokortti on henkilökohtainen ja se on esitettävä lainattaessa. Lainaaja on vastuussa kortillaan lainatusta aineistosta. Yhteisölainaajilla on vastuuhenkilö, joka vastaa lainatusta aineistosta.
Jos nimi- tai osoitetiedot muuttuvat tai kortti katoaa, ilmoita niistä kirjastoon. Kadonneen kirjastokortin tilalle tehdystä uudesta kortista veloitetaan hinnaston mukainen maksu.
Asiakas rekisteröidään PIKI -kirjastoon vain kerran, joten sama kortti käy kaikissa PIKI-kirjastoissa.
Voit tulostaa ja täyttää etukäteen aikuislainaajan korttihakemuksen tai alle 15-vuotiaan korttihakemuksen.

Kirjastonkäytönopetus

Kirjastoissa järjestetään koululuokkien ja -ryhmien kirjastonkäytön opetusta. Henkilökunta opastaa ja neuvoo kirjaston käyttöä myös muille ryhmille.

Pääkirjastossa kouluryhmien kirjastonkäytön opetuksen ajankohdista ja sisällöstä voi sopia p. 040 335 3600 tai sähköpostitse kirjasto(a)akaa.fi.

Vilkussa kouluryhmien kirjastonkäytön opetuksesta sekä muiden ryhmien vierailuista voi sopia kirjastonhoitaja Mari Rintalan, p. 040 335 3535 tai kirjastonjohtaja Tarja Korhosen, p. 040 335 4624, kanssa.

(sähköposti etunimi.sukunimi(a)akaa.fi)

Kopiot / tulosteet /skannaus

Kirjaston monitoimilaitteilla voi kopioida, tulostaa tietokoneilta ja skannata. Toiminnot ovat asiakkaiden käytettävissä itsepalveluperiaatteella. Kopioista ja tulosteista veloitetaan hinnaston mukainen maksu/sivu. Skannaus on maksutonta.

Kirjat kotiin -palvelu

Kirjat kotiin -palvelu on tarkoitettu akaalaisille, jotka eivät sairauden, korkean iän tai tms. syyn takia voi itse asioida kirjastossa.
Ennen asiakkuutta palvelusta keskustellaan henkilökohtaisesti, käydään läpi asiakkaan toiveita ja palvelun aloittamisesta tehdään sopimus. Kirjaston henkilökunta valitsee aineiston keskustelun pohjalta tai asiakas voi itse esittää toivomuksia ja valita aineistoa. Palvelun voi aloittaa myös omainen tai muu yhteyshenkilö. Omaishoitajat kuuluvat myös palvelun piiriin. Tällä hetkellä Akaan kirjasto ei pysty järjestämään aineiston kotiinkuljetusta. Kirjaston henkilökunta kerää kirjakassin valmiiksi, jotta asiakkaan yhteyshenkilö voi noutaa sen asiakaspalvelusta. Palvelu on maksutonta.
Lisätietoja saat kirjastosta. Ota yhteyttä Akaan pääkirjastoon kirjasto(a)akaa.fi, puh. 040 335 3600 tai Viialan kirjasto Vilkkuun viialankirjasto(a)akaa.fi, puh. 040 335 3620 tai poikkea kirjastossa.

Kunnallinen infopiste

Akaan molemmissa kirjastoissa on kunnallinen infopiste, josta löytyy Akaan kaupunkia koskevaa aineistoa.
Esillä on kaavoitukseen liittyviä ajankohtaisia kuulutuksia karttoineen. Lisäksi infopisteessä on kuulutuksia ja muuta nähtävillä olevaa materiaalia sekä kaupungin esitteitä. Kylmäkosken Lehtipisteellä on jotain matkailumateriaalia ja ajankohtaisia esitteitä. Kaupunginvaltuuston, kaupunginhallituksen ja lautakuntien esityslistat ja pöytäkirjat liitteineen löytyvät kaupungin nettisivuilta.

Laina-ajat

Yleinen laina-aika on 28 vrk mm. kirjat, lehdet, osa av-aineistosta sekä musiikkiäänitteet. Poikkeuksena ovat dvd:t, Blurayt sekä paljon varatut kirjat ja musiikkiäänitteet, joiden laina-aika on 14 vrk. VIP-aineiston laina-aika on 14 vrk.

Laina-aika päättyy eräpäivänä kirjaston aukioloaikojen puitteissa. Mikäli palautat aineiston aukioloaikojen ulkopuolella palautusluukusta, palautuspäiväksi tulee seuraava aukiolopäivä, jolloin myös mahdolliset myöhästymismaksut kirjautuvat asiakkaalle.

Lainaus ja palautus

Kirjastossa on käytössä Axiell Aurora -kirjastojärjestelmä. Lainaustapahtumasta asiakas saa kuitin, jossa on lainattu materiaali ja eräpäivät. Myös palautuksesta on mahdollista pyytää kuitti. Kirjastossa on myös lainaus- ja palautusautomaatti.

Akaan toimipisteissä ei peritä varaus- tai kuljetusmaksua Akaan sisäisistä varauksista. Myös muualta PIKIstä lainatun aineiston palautus on maksutonta. Noutamattoman Akaan sisäisen varauksen hinta on 1 €/kpl.

Myöhästyneestä aineistosta peritään myöhästymismaksua heti eräpäivän jälkeen, lukuun ottamatta Akaan kirjastojen lasten- ja nuorten osastojen materiaaleja. Palautuspyynnöstä peritään hinnaston mukainen maksu.

Langaton verkko

Akaan kirjastoissa on käytössä vapaa ja maksuton langaton verkko WLAN. Valitse kirjastoissa verkoksi Visitorlib.

Lehtitietokantoja - ePress, eMagz ja Elektra

Kirjastoihin tilattujen lehtien lisäksi voi tietokoneilla lukea kotimaisia sanomalehtiä digitaalisina näköisversioina osoitteessa www.epress.fi ja aikakauslehtiä www.emagz.fi. Palvelu on käytettävissä myös omalla laitteella kirjastojen Visitorlib -verkossa.

Elektra sisältää kotimaisten tieteellisten lehtien artikkeleita. Kokoelmaan kuuluu yli 38.000 artikkelia, jotka ovat saatavilla pääosin pdf-muodossa. Osa lehdistä päivittyy jatkuvasti, osasta mukana on vain vanhoja vuosikertoja. Kokoelmaan kuuluu myös elektronisia kirjoja. Elektra on käytettävissä kirjaston asiakaskoneilla.

Liikuntoimen avaimet ja kuntosaliajat

Viialan kirjastossa myydään kulkupoletteja ja kuntosaliaikaa Viialan Rasin voimailutilaan ja Kylmäkosken kuntosalille.

Lukemiseste - lue kirja kuuntelemalla

Jos sinulla on lukemiseste, lähikirjastosi voi rekisteröidä sinut Celian verkkopalvelun, Celianetin, asiakkaaksi. Celianetin kautta voit kuunnella kirjoja suoraan verkosta tabletilla, älypuhelimella tai tietokoneella. Kauno- ja tietokirjallisuuden lainaaminen on Celian asiakkaille maksutonta.

Celia on koko Suomea palveleva erikoiskirjasto, jonka tehtävä on edistää näkövammaisten ja muiden lukemisesteisten tasa-arvoa tiedon ja kirjallisuuden saannissa. Syynä lukemisesteeseen voi olla esim. lukivaikeus, lukihäiriö, oppimisvaikeus, näkövamma, heikentynyt näkö (esim. ikäihmisillä), kehitysvamma, cp-vamma, reuma, ms-tauti, lihastauti, heikentynyt lihaskunto, afasia, keskittymis-, hahmotus- ja muistihäiriö. Vuosittain Celia tuottaa n. 30 % Suomessa julkaistusta kauno- ja tietokirjallisuudesta. Kun tavallinen kirja ei riitä, kysy lisää kirjastosta tai katso www.celia.fi.

PIKI -kirjastot ja PIKI -verkkokirjasto

PIKI-kirjastojen yhteisjärjestelmässä on mukana Akaan kirjastojen lisäksi kaikki Pirkanmaan yleiset kirjastot.
PIKI-kirjastoissa asiakas tarvitsee vain yhden kirjastokortin eli samalla kortilla voi lainata aineistoa kaikista PIKI-järjestelmään kuuluvista kirjastoista.

PIKI-verkkokirjaston kautta voi selailla kaikkien PIKI-kirjastojen aineistokokoelmia. Lisäksi hankkimalla
omaPIKI-palvelun voi itse uusia lainojaan ja tehdä varauksia. OmaPIKI palveluun tarvittava käyttäjätunnus on kirjastokortissa oleva numerosarja. Tunnusluvun saa käymällä henkilökohtaisesti kirjastossa.

Skeittivälineet

Skeittivälineitä voi lainata Akaan pääkirjastosta aivan samoin kuin kirjoja. Kirjastokortilla saat käyttöösi potkulaudan (3 kpl) tai rullalaudan (2 kpl), kypärän (5 kpl) sekä ranne-, polvi- ja kyynärsuojat sisältävän suojasetin (5 kpl). Välineiden laina-aika on 2 viikkoa, lainaa ei voi uusia eikä välineitä varata. Välineiden palautus Akaan pääkirjastoon puhdistettuna ja kuivana. Skeittivälinelainaus on kaupungin nuorisopalveluiden ja kirjastopalveluiden yhteistyötä. Kuvallinen välineluettelo täällä.

Tietopalvelu

Kirjastonhoitajat tekevät asiakkaille tiedonhakuja artikkeli- ja erikoisalojen tietokannoista. Tulosteet ovat maksullisia. Tietokannoista mm. Frank-monihaku, Finna.fi ja Kirjastot.fi -sivusto ovat myös asiakkaiden käytettävissä.

Tietosuoja- /asiakasrekisteriseloste

Henkilötietolain (523/99) mukaan henkilöllä on oikeus tietää, mitä häntä koskevia tietoja on tallennettu henkilörekisteriin. Tätä koskeva tieto on esillä Akaan kaupunginkirjastossa sekä oheisena linkkinä.

Uusinta

Lainat voi uusia enintään viisi kertaa, ellei niistä ole varauksia. Uusimisen voi tehdä kirjastossa, puhelimitse tai sähköpostilla. Lainoja voi uusia myös itse PIKI –verkkokirjastossa. Uusimiseen tarvitaan kirjastokortissa oleva käyttäjätunnus ja tunnusluku, jonka saa kirjastosta. Myöhästymismaksu peritään siinäkin tapauksessa, että uusiminen ei ole onnistunut internetin käyttökatkon tms. vuoksi.

Uutuusluettelo

Kirjastoissa tehdään kuukausittain aineistohankinnoista uutuusluettelot, jotka löytyvät kirjastosta sekä kirjaston nettisivuilta. Uutuushankinnat löytyvät myös PIKI-verkkokirjaston Uutuushaun avulla hakukriteerit määrittelemällä.

Varaus

Lainassa olevasta aineistosta tai muussa PIKI -kirjastossa paikalla olevasta aineistosta voi tehdä varauksen. Akaan sisäinen varaus on maksuton. Seutuvarausmaksu on 2 € /kpl (v. 2019), kun aineisto tilataan muusta PIKI-kirjastosta. Varauksen voi tehdä kirjastossa, puhelimitse, sähköpostilla tai itse PIKI-verkkokirjastossa.
Noutoilmoitus lähetetään asiakkaalle, kun varattu materiaali on saapunut. Ilmoituksen saa sähköpostina, tekstiviestinä tai postin kirjeenä. Noudettavana olevaa varausta säilytetään 7 vrk, jonka jälkeen se palautuu lähettäjäkirjastoon, mikäli sitä ei noudeta. Noutamattomasta aineistosta menee hinnasto mukainen maksu.

Yhteystiedot

Akaan kaupunki

PL 34, 37801 Akaa
Puh. (03) 569 1120
akaan.kaupunki@akaa.fi