Arkkitehtitoimisto AJAKin Kenno voitti Akaan arkkitehtuurikilpailun

Kilpailu oli helsinkiläisten arkkitehtien juhlaa 

Akaan Toijalan keskustan arkkitehtuurikilpailun tulokset ovat ratkenneet. Ensimmäisen palkinnon sai 86 ehdotuksen joukosta arkkitehtitoimisto AJAKin ehdotus Kenno. Toiselle sijalle tuli Edgars Racinsin ja Janne Leinon työ Mate. Kolmannen palkinnon sai arkkitehtitoimisto Ettala Palomeras ehdotuksellaan Käsikynkkä. Ensimmäinen palkinto on 18 000 euroa, toinen palkinto on 13 000 euroa ja kolmas palkinto 9000 euroa.

Ensimmäisen palkinnon saaneessa Kenno-työssä raati arvosti huolellisesti tutkittua miljöön kehittämissuunnitelmaa, jossa paikallinen hunajaperinne on viety taitavasti yksityiskohtiin asti. Siinä keskustan pääkatu Valtatie on visioitu kävelykaduksi, jonka varteen on osoitettu sekä uutta asumista että pienimuotoista liiketilaa. Myös kaupungintalo on liitetty kävelykadun miljööseen.

Lisäksi jaettiin kaksi 5000 euron arvoista lunastusta kilpailutöille Viivähdys (tekijä Juuso Horelli) ja Valloitetaan valtatie(tekijä Harri Lindberg, SAFA). Raati päätti lisäksi antaa kunniamaininnan Kunkudro-ehdotukselle (Guillaume Keidel). Kaikkien palkittujen töiden tekijät ovat Helsingistä.

Akaan kaupunki järjesti arkkitehtuurikilpailun yhteistyössä Suomen Arkkitehtiliiton (SAFA) kanssa. Kilpailuaika oli 9.6.–1.10.2014.

Useita kehittämiskelpoisia ideoita

Ehdotuksilta kaivattiin uusia näkökulmia ja ideoita keskustan ilmeen uusimiseen. Huomiota kiinnitettiin myös ehdotusten toteuttamiskelpoisuuteen. 

Akaan kaupungin kaavoituspäällikön Jyri Sarkkisen mielestä mukana oli paljon toteuttamiskelpoisia ideoita, joita yhdistämällä kaupunki saa eväitä keskustan kehittämiseen tulevaisuudessa.

-  Töissä oli esitetty useita kiinnostavia ratkaisumalleja kaupunkikuvallisiin ja liikenteellisiin ongelmakohtiin ja kilpailuehdotukset vastasivat hyvin kilpailun järjestäjien toiveita.  Ehdotukset jakaantuivat pienimittakaavaisempien, lähes pientalotyyppistä lisärakentamista suosiviin ehdotuksiin, sekä suurten, ennakkoluulottomien uudistamisajatusten välille. Useassa ehdotuksessa esiin nousi Valtatien muuttaminen kävelykaduksi tai ns. shared space – yhdistelmäratkaisuksi. Lisäksi useassa ehdotuksessa ollut ajatus kaupungintalon edustalle muodostettavasta uudesta aukiosta tuntuu monella tapaa mielenkiintoiselta idealta. Niin ikään Ratamestarin korttelin alueen kehittäminen ympäristöineen oli kuvattu useassa kilpailutyössä ansiokkaasti, sanoo kaavoituspäällikkö Jyri Sarkkinen. 

Palkintolautakuntaan kuuluivat Akaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jouko Rytkönen, kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja Henna Rantanen, kaupunginjohtaja Aki Viitasaari, kaavoituspäällikkö Jyri Sarkkinen, vastaava rakennustarkastaja Anu Hytönen, sekä Suomen Arkkitehtiliiton edustajat arkkitehti Anri Linden ja kaavoitusarkkitehti Markku Lahtinen.

Arkkitehtuurikilpailutyöt ja arvostelupöytäkirja ovat esillä ja kuntalaisten katseltavissa Kulttuuritalo Laaksolassa 21.1. – 27.2.2015.

Katso palkittujen töiden aineisto

 

Lisätietoja arkkitehtuurikilpailusta:

Kaavoituspäällikkö Jyri Sarkkinen
Akaan kaupunki
puh. 040 335 3207
jyri.sarkkinen(at)akaa.fiPyynnöt kilpailutöistä ja arvostelupöytäkirjasta:

Kaavasuunnittelija Johanna Fingerroos
Akaan kaupunki
puh. 040 335 3208 
johanna.fingerroos(at)akaa.fi

« Takaisin

Yhteystiedot

Akaan kaupunki

PL 34, 37801 Akaa
Puh. (03) 569 1120
akaan.kaupunki@akaa.fi