På svenska

Ackas blev grundad år 2007. Den är ny som en stad, men som en kommun och socken har området långa traditioner. Kommunerna Toijala och Viiala har en gemensam historia och man har delat områden och flyttat gränser många gånger här. Utmaningar och styrkor var samma för båda kommunerna vilket var en grund till att man beslöt fortsätta tillsammans med en enda stad. Kylmäkoski anslutade sig till Ackas i år 2011.

En bra fungerande och trygg omgivning samt en lämplig storlek gör Ackas en bra växtmiljö för barnfamiljer. Ackas är en trevlig hemstad för människor i alla åldersgrupper. Dessutom är trafikförbindelserna utmärkta. Det finns järnvägstationer både i Toijala och Viiala och motorvägsförbindelser ligger praktiskt nära båda stadskärnorna.

Resan till Tammerfors och Tavastehus tar ca tjugo minuter och till Helsingfors och Åbo en och en halv timme.

Vår stad har tre hjärtan eftersom befolkningen är koncentrerad runt tre olika centrum. På de trivsamma småhusområdena ligger naturen nära och avstånden till olika tjänster är korta. Därtill kompletterar hög- och radhus boendealternativ i olika delar av staden.

En specialitet på området är t.ex. ån Tarpianjoki med forsen Haihunkoski som ligger i Viiala. En annan specialitet är sjön Nahkialanjärvi med sina parker. Denna sjön är placerad i Toijala.


Staden med många möjligheter


I Ackas trakten har man jobbat hård för att ännu förbättra funktionen och attraktionen av båda kärnorna i staden. Marketter, speciellaffärer, olika slags tjänster och det oklanderliga skötandet av angelägenheterna gör vardagen smidig. Också Tammerfors och köpcentret Ideaparks breda urval ligger nära.

I Ackas bygger man livligt nya hem. Man har planlagt egnahemshusområden i olika delar av staden. Dessa områden varierar mycket när det gäller omgivningen, vilket möjliggör många olika slags byggande.

En plats för ett hus kan man hitta i en hemtrevlig gränd eller i skydd för skogens randområde. Storlekar av tomtar är rejäla och priserna förmånliga. I vår alltjämt växande stad finns det tillräckligt med mark att bo och leva.


I barnfamiljers vardag


Barnfamiljer flyttar allra flitigast till Ackas. Under de senaste åren har speciellt tjänster för barnfamiljer blivit mångsidigare och bredare. Man arrangerar dagvård inte bara i daghem utan också i gruppfamiljedaghem och i familjedagvård. Med mångsidiga tjänster försöker man garantera att det finns vård för alla barn, också t.ex. för sådana barn vilkas föräldrar arbetar i skift.

De nio olika lågstadieskolorna i området är lämpligt stora och de är placerade i olika delar av staden vilket underlättar skolresor. Man fortsätter skolgången i två olika högstadieskolor och eventuellt i två olika gymnasieskolor.

Ungdomarna i Ackas är aktiva och deltagande. Möjligheter till aktiviteter och gemensamma sysslor bjuds på ungdomsgården. Därtill har ungdomar en egen regional webbsida, Epeli.


Möjligheter på fritiden


I Ackas man kan njuta av aktivt fritidsliv. Stadens tre olika bibliotek erbjuder inte bara läsningsupplevelser utan också nätförbindelser, olika slags utställningar och kulturevenemang. Många invånare utnyttjar ivrigt det breda kursurvalet i Ackas medborgarinstitut. Det kulturella livet och föreningsverksamheten är livliga i staden.

Till konst och olika evenemang engagerar man sig med hjärtat och människor i alla åldersgrupper rycker sig med.

Det finns också gott om möjligheter till motion. På idrotts– och spelplan, på motionsslingor och på hallar tränar både amatörer och professionella idrottare. Olika lag lockar människorna och man kan också delta i verksamheten av olika aktiva idrottsföreningar.

Visst kan man också motionera bara till sin egen glädje och samtidigt bara njuta av naturen. På sommaren lockar stränderna av sjön Vanajavesi (på svenska Vånå sjö) och på motionsslingor är det lätt att bekanta sig med de underverk som finns i trakten.


Ett nyckelställe för företagsverksamhet


Industrin är viktig i Ackas. På grund av starka traditioner, stadens goda läge och goda trafikförbindelser har företagsverksamheten blivit mångsidig i trakten. På många olika branscher finns det kunniga verksamhetsbedrivare.

Många företag i Ackas har specialiserat sig på att betjäna de behov som industrin har. Det finns stora företag med exportvinst, men därtill finns det också flera små maskinverkstäder och produktionsföretag.

Vid det nya företagsområdet Akaa Point kommer Ackas näringsliv bli ännu mångsidigare. Akaa Points logistiska läge mellan Toijalas och Viialas tätorter är utmärkt.

Vid planläggning har man skapat möjligheter till industri-, affärs-, byrå- och lagerverksamhet. Till denna helhet hör också reservationer till egnahemshusområdet och till dess tjänster och rekreationsområden.

Yhteystiedot

Akaan kaupunki

PL 34, 37801 Akaa
Puh. (03) 569 1120
akaan.kaupunki@akaa.fi