Luontokohteet


Arajärven ulkoilureitti

Arajärven ulkoilureitti on noin 8 km maastoon merkitty reitti, joka alkaa Viialan Hannukan alueelta ja päättyy Arajärven leirikeskukselle. Maasto on vaihtelevaa metsämaata ja osaksi metsäautoteitä. Reitti kulkee myös Arajärven luonnonsuojelualueen läpi.

Kartta luontopolulle

Haihunkosken koskimiljöö

Viialan läpi virtaa Tarpianjoki, joka muodostaa lähellä pumppaamoa tasankojoelle tyypillisiä meandereita, kiemuroita ja kuohuu Viialan kartanon kohdalla ryöppyävänä Haihunkoskena kohti Jumusta. Haihunkosken koskimiljöö muodostaa rehevyydessään ympäristöstä poikkeavan maisemakokonaisuuden. Haihunkoski on suosittu perho- ja viehekalastusalue.

Kosken ympäristössä kannattaa piipahtaa myös talviaikaan iltasella, jolloin valaistus on upeimmillaan!

Nahkialanjärvi ja suihkulähde

Nahkialanjärvi on pieni järvi Toijalan keskustassa. Järveä ympäröivän viehättävän polun varrelta löytää kesäisin Näkymä-ympäristötaidenäyttelyn teoksia. Hämeentien puolella sijaitsee Nahkialanjärven suihkulähde.


Rätönjärvi

Valtakunnallisessa lintuvesiensuojeluohjelmassa järvi on luokiteltu maakunnallisesti arvokkaaksi alueeksi ja seutukaavassa alue onkin luonnonsuojelualuetta. Rantaniityllä kasvaa uhanalaista rantaorvokkia. Järvellä voi tavata myös mm. ruskosuohaukan, heinätavin ja punajalkaviklon.


Sissikallio

Sissikallion korkein kohta on n. 160 metriä. Sissikallion juurella on Vähä Arajärven satojen miljoonien vuosien takaisista maanjäristyksistä kertova rotko, jonka takaseinän muodostaa alas vierineiden kivien lohkareikko, Laonnut vuori, joka näkyy Arajärven leirintäalueen vastapäisellä rannalla. Vähä Arajärven ja Levälammin välisen kannaksen pohjoispuolella on mitattu Suomen paksuimpia moreenikerrostumia, joiden paksuus on 30 m.

Tarpiajoen melontareitti

Melontareitti lähtee Urjalan Kortjärveltä ja kulkee Kylmäkosken kautta Viialaan, josta löytyy järviyhteyksien päässä Toijala sekä Valkeakoski. Melontaa voi myös jatkaa Lempäälään koskireittinä. Hidasvirtainen reitti sopii hyvin myös perheille ja aloittelijoille. Varrella eteen tulee muutama koski, joita on syytä varoa. Reitti on kulkukelpoinen koko kesän. Viialassa on Pumpparin alueelle rakennettu reittiin liittyvä laavu.


Terisjärvi

Terisjärvi on Hämeen parhaimpia lintujärviä ja maakunnallisestikin arvokkaaksi luokiteltu kohde. Terisjärvellä ja sen ympäristössä pesii noin 60-80 lintulajia muun muassa kaulushaikara, harmaahaikara, luhtahuitti, mehiläishaukka, sarvipöllö, lehtokurppa sekä pikkukäpylintu. Terisjärven lintutornille on polku ja opasteet Toijalan Satamasta.

Toijalan luontopolku

Luontopolku kulkee Nahkialanvuorelta Terisjärven ja Toijalan Sataman kautta aina Kangassaaren kärkeen asti. Voit kiertää joko vain Nahkialan vuoren tai jatkaa puusillan yli. Luontopolku yhtyy paikoin pururataan, jota käyttävät myös lenkkeilijät ja talvisin hiihtäjät. Polun varrella on lintutorni sekä laavu.


Yhteystiedot

Akaan kaupunki

PL 34, 37801 Akaa
Puh. (03) 569 1120
akaan.kaupunki@akaa.fi