Suomen Hunajapääkaupunki

 

Katso suoraa lähetystä Youtubessa


Huhtikuussa 2020 alkanut Mehiläislive näyttää suorana, mitä mehiläispesässä tapahtuu. Kevät ja erityisesti kesä ovat pörriäisten kiireisintä aikaa, kun luonto herää henkiin. Voit seurata pölyttäjien elämää kotisohvaltasi 24/7.

Mehiläisliven tuottavat yhdessä Akaan kaupunki ja K-Supermarket Akaa. Pesienhoidosta vastaa akaalainen mehiläistarhaaja Risto Niilimäki.


Akaa on Suomen makein kaupunki

Makea Akaa on Suomen Hunajapääkaupunki. Titteli juontaa juurensa kaupunkimehiläistarhauksesta, jota alettiin toteuttaa Akaassa suunnitelmallisesti vuonna 2009.

Kaupungissa toimivat tarhaajat ovat sijoittaneet alueelle tarhoja siten, että mehiläisten pölytysalueet kattavat kaikki kolme keskustataajamaa. Tarhoja on noin 40 ja niissä asuu yli 20 miljoonaa mehiläistä. Vastaavassa mittakaavassa kaupunkimehiläistarhausta ei tiettävästi ole toteutettu missään muualla koko Euroopassa.

Akaan mehiläistarhat ovat yksityisten tarhaajien omistuksessa. Kaupunki on osoittanut tarhoille sopivat paikat ja sopinut niiden sijoittelusta maanomistajien kanssa. Ajankohtainen ja suosittu kaupunkitarhaus lisää luonnon monimuotoisuutta sekä kasvattaa sadon laatua ja määrää koko vaikutusalueella. Akaan mehiläiset ovat italialaisia, lauhkeiksi jalostettuja rotuja, eikä niistä ole vaaraa ihmisille. Pölytys on tärkeää paitsi koko ekosysteemin myös asukkaiden viihtyvyyden kannalta. Idean isä on akaalainen mehiläistarhaaja Risto Niilimäki.

Akaan kaupungin slogan on Akaa - Makee kaupunki. Suomen Kuntaliiton järjestämissä Kuntamarkkinoinnin SM-kisoissa Vaasassa toukokuussa 2014 Akaan kaupunki sijoittui pronssille Makea Akaa -teemallaan.

Akaan oma kaupunkihunaja on suosittu paikallistuote, jota on saatavilla useista paikallisista liikkeistä sekä suoraan mehiläistarhaajilta esimerkiksi tapahtumissa.

Kaupunki suosii liikelahjoinaan paikallista hunajaa. 

Kesän lopuksi Akaassa juhlitaan sadonkorjuun kunniaksi vietettäviä Hunajahulinoita.

Kaupunkimehiläistarhojen pölytysalueet Akaassa
 

Tarhoja yhteensä 34 kpl
 

Yhteystiedot

Akaan kaupunki

PL 34, 37801 Akaa
Puh. (03) 569 1120
akaan.kaupunki@akaa.fi