Koronavirus - tiedotteet ja ohjeet

Kaupungin palvelut poikkeustilanteessa

Älä jää yksin - apua ja tukea arkeen

Terveydenhuollon ajankohtainen tiedottaminen

Usein kysytyt kysymykset koronaviruksesta

THL: Ohjeita kansalaisille koronaviruksesta

Taysin nettisivut: https://omatays.fi/


Jos sinulla on koronavirusoireita, hakeudu testiin

Jokaisen, jolla on koronatartuntaan sopivia oireita, kannattaa hakeutua koronavirustestiin. Mitä nopeammin koronatartunta todetaan, sitä nopeammin sairastunut voidaan eristää ja muut taudille mahdollisesti altistuneet voidaan jäljittää ja tavoittaa.

”Koronavirustartunnan nopea toteaminen auttaa jokaista sairastunutta suojaamaan lähipiiriään mahdolliselta jatkotartunnalta. Testauksen lisääminen parantaa myös epidemian leviämisen ajantasaista seurantaa sekä torjuntatoimien oikean ajoituksen ja laajuuden arviointia”, sanoo ylilääkäri Taneli Puumalainen.

Koronavirustaudin oireita voivat olla kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi tai ripuli. Taudin yhteydessä on kuvattu myös maku- ja hajuaistin häiriöitä. Pelkästään oireiden perusteella ei voi päätellä, onko hengitystietulehduksen aiheuttaja koronavirus vai joku muu virus tai bakteeri. 

Suurin osa hengitystieinfektioista on lieviä ja paranee kotihoidossa viikossa tai parissa. Tämä koskee myös uuden koronaviruksen aiheuttamaa hengitystieinfektiota.

Jos epäilet koronavirusta, tee oireiden arviointi Omaolo-palvelussa. Voit myös olla puhelimitse yhteydessä omaan työterveyshuoltoosi tai terveyskeskukseen, josta sinut ohjataan tarvittaessa koronavirustestiin. Jos sinulla todetaan koronavirusinfektio, selvitetään aluksi, mistä olet saanut tartunnan ja ketkä ovat mahdollisesti saaneet sinulta tartunnan. Tätä jäljitystyötä tehdään epidemian rajaamiseksi. 

Torstaina 14.5. on auennut OmaTays-sivustolle (omatays.fi) korona-tartunnanjäljityskysely. Jos testitulos on positiivinen kysely nopeuttaa ja auttaa tartunnanjäljityksessä. Vastausta odotellessaan voi miettiä jo valmiiksi missä ja kenen kanssa on ollut tekemisissä tartuntojen kannalta tärkeänä aikana. Kyselyyn voi vastata puhelimella tai tietokoneella.

Kirjautumista varten ei tarvitse olla Taysin asiakkuutta tai aiempaa OmaTays-käyttöä ja sinne voi käydä kirjautumassa vaikka mitään tarvetta ei olisikaan tiedossa.

Palveluun kirjaudutaan esim. pankkitunnuksella, mobiiliavaimella, tai muulla vahvalla tunnistautumisella. Sivu on täysin tietoturvallinen.

 

Ota ensisijaisesti yhteyttä puhelimella


Akaan ja Urjalan terveysasemat, puh. 040 335 2702
arkisin klo 8-16

TAYS Valkeakoski, puh. 03 3116 7260
Ilta- yö- ja viikonloppupäivystys:

arkisin ma-to klo 16 - seuraavaan aamuun klo 8
perjantaista klo 16 - maanantaiaamuun klo 8

TAYS neuvontapuhelin, puh. 03 311 65333
Numero on käytössä ympäri vuorokauden. Numerosta saa yleistä tietoa koronaviruksesta.

Valtakunnallinen neuvontanumero, 029 553 5535
Neuvontapuhelin on käytössä arkisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15. Numerosta saa yleistä tietoa koronaviruksesta.

 

Muista yskimishygienia ja käsihygienia

Hengitystieinfektioita vältetään parhaiten huolehtimalla käsi- ja yskimishygieniasta.

  • Yski tai aivasta olka- tai kyynärvarren kulmaan.
  • Älä yski tai aivasta kämmeniisi vaan suojaa suu ja nenä kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita käytetty nenäliina roskiin ja pese kädet tai käytä käsihuuhdetta heti kun mahdollista.

Pese kädet aina:

  • kun tulet ulkoa sisään,
  • niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen tai
  • kun olet koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö.
  • Hyvään käsihygieniaan kuuluu myös käsien pesu wc-käynnin tai vaipan vaihdon jälkeen sekä ennen ruoan laittoa ja ruokailua!

Katso THL:n hygieniaohjeet

 

 

Yhteystiedot

Akaan kaupunki

PL 34, 37801 Akaa
Puh. (03) 569 1120
akaan.kaupunki@akaa.fi