Uusi varhaiskasvatussuunnitelma korostaa leikkiä

 

Akaan varhaiskasvatuksessa leikki on lapsen tärkein tehtävä. Siksi se on nostettu keskeiseen rooliin uudessa varhaiskasvatussuunnitelmassa.

– Usein sanotaan, että leikki on lapsen työtä. Me ajattelemme, että leikki on lapsen tapa oppia ja jäsentää maailmaa. Leikki saa olla vuoroin vapaata ja ohjattua. Sille pyritään antamaan reilusti aikaa, kertoo varhaiskasvatuksen aluevastaava Ritva Viskari.

Varhaiskasvatuksen opettaja Niina Blommendahlin mukaan lapsen kehityksen tason näkee leikistä. Henkilökunta ohjaa ja leikkii niiden kanssa, joille leikkiminen on vaikeaa.

– Lasten mieltymyksiä tuetaan pienryhmissä, joissa saatetaan yhteen ne, joilla on samat kiinnostuksen kohteet. Eikä leikkiä katkaista jonkun toiminnan vuoksi, vaan on tärkeää, että leikki saa jatkua niin kauan kuin sitä kestää, Blommendahl lisää.

Lasten tarpeet ovat erittäin yksilöllisiä, ja ne huomioidaan heti aamun ensimmäisestä kohtaamisesta lähtien.

– Toinen haluaa tulla syliin, toinen haluaa istua hetken yksin rauhassa. Voin sanoa, että meidän toiminnasta huokuu lämpö ja rakkaus lasta ja lapsuutta kohtaan, vakuuttaa Niina Blommendahl.

 

Jokainen lapsi on ainutlaatuinen

Akaan uusi varhaiskasvatussuunnitelma on tarkoitettu henkilöstölle käytännön työkaluksi ja oppaaksi arjessa. Sen tekemiseen on osallistunut niin henkilökunta kuin lapsetkin. Suunnitelma päivittyy jatkuvasti tarpeen mukaan.

Varhaiskasvatusjohtaja Anneli Säteri korostaa, että jokaiselle lapselle tehdään henkilökohtainen varhaiskasvatussuunnitelma eli vasu. Se laaditaan vuosittain perheen kanssa.

– Lapsen vasu on kaiken a ja o. Kaikki lähtee siitä, että vasu hyödyttää lapsen kehitystä. Me varhaiskasvatuksessa haluamme korostaa jokaisen lapsen ainutkertaisuutta, Säteri sanoo.

Lisäksi käytössä on kasvun kansio, johon kerätään materiaalia lapsen vaiheista, esimerkiksi piirustuksia, kuvia ja ajatuksia. Se jää perheeseen muistoksi ajasta varhaiskasvatuksessa.

 

Akaan varhaiskasvatus

  • Noin 550 lasta
  • Seitsemän varhaiskasvatusyksikköä eli päiväkotia
  • Henkilökuntaa yhteensä noin 100, josta 45 lastenhoitajaa, 18 varhaiskasvatuksen opettajaa, 7 johtajaa, 12 avustajaa ja 12 perhepäivähoitajaa
  • Koulutettu henkilöstö
  • Saanut palautekyselyissä erinomaiset arvosanat vanhemmilta
  • Varhaiskasvatuslaki velvoittaa kunnat tekemään paikallisen suunnitelman
  • Akaan uusi suunnitelma otettiin käyttöön elokuussa 2019
  • Jokaiselle lapselle laaditaan oma vasu
     
Sahurin päiväkoti on yksi Akaan varhaiskasvatusyksiköistä. Etualalla leikkii Timpurit-ryhmän Alina Pitkänen.

« Takaisin

Yhteystiedot

Akaan kaupunki

PL 34, 37801 Akaa
Puh. (03) 569 1120
akaan.kaupunki@akaa.fi