Uudistuneen Näkymän tähtenä loistaa Kalevala-piirtäjä Sami Makkonen

 

Vuoden 2019 Näkymä-ympäristötaidenäyttelyn taiteilijavieras on piirtäjä Sami Makkonen, jonka Kalevala-näyttely avautuu perjantaina 14. kesäkuuta Akaan seudun osuuspankin tiloissa.

Makkonen on piirtänyt amerikkalaisille kustantajille sarjakuvia ammattimaisesti vuodesta 2008 lähtien. Suomessa hän on tehnyt myös levynkansikuvituksia artisteille kuten Anssi Kela ja Ville Leinonen. Yhdysvalloissa Makkosen kuvittamat sarjakuvaromaanit ovat voittaneet useita palkintoja. Kalevalan sarjakuvasovitus on hänen suurtyönsä, jonka Otava julkaisee kahtena albumina.

Makkonen on valmistunut kuvataiteilijaksi Tarton yliopistosta 2003.

 

Herättelyä ja hymiöitä

Akaassa nyt 17. kerran järjestettävän Näkymän teema on Kelaa hei!.  Näyttely ottaa tänä vuonna askeleen rokimpaan suuntaan ja herättää yleisöä ajattelemaan esimerkiksi mielenterveyskuntoutujien asemaa yhteiskunnassamme. Uudistunut Näkymä koostuu neljästä erillisestä näyttelykokonaisuudesta; Sami Makkosen näyttelystä, ääniteoksesta Nahkialanjärven puistossa, näyttelystä Toijalan asemalla ja kaupunkiympäristössä vaeltavasta hymiöteoksesta.

Taiteilija Mikaela Mansikkala ja muusikko Jyrki Mononen ovat luoneet ääniteoksen Kenen ääni kuuluu: Pääosassa mielenterveystoipujien kokemukset. Teoksen linkki löytyy Nahkialajärven puistossa olevista kylteistä, josta sen voi ladata kuunneltavaksi.

Kulttuurituottaja, taiteilija ja kirjailija Jaana Suorsan ideoima hymiöteos löytyy eri puolilta Toijalan keskustaa. Eri ilmeisiä hymiöitä on siroteltu paikkoihin, jota hymiön ilme kuvaa. Teokseen liittyy bongauskilpailu, jossa voi löytää tietyn määrän iloisia hymiöitä. Palkintona on Like-kustannuksen kirjoja. Bongauskilpailuun voi osallistua lähettämällä löydettyjen ilohymiöiden lukumäärän osoitteeseen: nakyma@akaa.fi otsikolla ”Bongauskilpailu”.
 

Paleface valitsee sarjakuvakisan voittajan

Toijalan rautatieaseman tiloihin tulee sarjakuvataiteilijoiden Solja Järvenpää ja Ville Pynnönen sekä valokuvaaja Jukka Tiluksen näyttely Näkymiä radan varrelta, Toijala- Riksu - Lahti.

Osana Näkymää järjestetään sarjakuvakilpailu 15–25 –vuotiaille nuorille. Kelaa hei! Ajattele rokimmin, ajattele ympäristöäsi! -kilpailussa on etsitty ympäristöteemaista sarjakuvaa, josta tehdään julkinen teos Toijalan rautatieaseman piha-alueelle vuoden ajaksi. Kilpailun palkinto on 1000 euroa.

Voittajan valitsee rap-artisti Paleface eli Karri Miettinen. Hän myös julkistaa voittajan Näkymän avajaisissa, jotka pidetään Toijalan rautatieasemalla lauantaina 15. kesäkuuta 2019 klo 12.30.

Näkymää 2019 rahoittavat Akaan kaupunki, TaideAkaa ry ja Akaan seudun osuuspankki. Muita yhteistyötahoja ovat Like-kustannus ja Toijalan työttömät ry.

Tervetuloa Näkymään!

www.akaa.fi/nakyma

Sarjakuvapiirtäjä Sami Makkonen tunnetaan Kalevalan kuvittajana.

 

« Takaisin

Yhteystiedot

Akaan kaupunki

PL 34, 37801 Akaa
Puh. (03) 569 1120
akaan.kaupunki@akaa.fi