Torkonkartanon ryhmäkodit sai uusia asukkaita

Torkonkartanon ryhmäkodit sai uusia asukkaita


Torkonkartanon ryhmäkodit vihittiin käyttöön lokakuun ensimmäisenä päivänä, kun Hakalehdon vanhainkodin asukkaat ja henkilökunta muuttivat upouusiin tiloihin.  Palvelutalo sai heti 34 uutta asukasta.

– Onhan tämä ollut todella iso muutos, ja paljon on tehty töitä käytännön asioiden parissa. Osastot ovat nyt omia yksiköitään, mikä luo työrauhaa. Kuukausi tai pari vielä tarvitaan, että viimeisetkin muuttokuormat saadaan siirrettyä omille paikoilleen ja kaikki sujuvasti toimimaan, kertoo Torkonkartanon vastaava hoitaja Hannele Takaniemi Akaan kaupungilta.

Toijalan terveysaseman takana sijaitseva palvelutalo käsittää kolme osastoa eli ryhmäkotia, jotka on nimetty Visakoivuksi, Rantaorvokiksi ja Kurjenkelloksi. Kussakin ryhmäkodissa on 12 asukaspaikkaa. Jokaisella asukkaalla on oma 25 neliömetrin kokoinen asuntonsa, johon sisältyy invamitoitettu kylpyhuone.

Yhteisessä käytössä ovat oleskelutilat, pesu- ja saunatilat, ruokailutilat keittiöineen, sekä henkilökunnan toimistot ja sosiaalitilat. Lisäksi löytyy monitoimitila, johon sijoitetaan kuntoilulaitteita. Ryhmäkodeilla on omat, katetut terassit, joilta on pääsy piha-alueille, ja rakennusta kiertää asfaltoitu ja valaistu ulkoilureitti.

Asukkaat ovat kotiutuneet Torkonkartanoon Takaniemen mukaan hyvin.

– Toiset ovat nauttineet kovastikin uusista tiloista. Tuntuu mukavalta, kun huoneisiin voi tuoda enemmän omia kalusteita ja tauluja. Jotkut vähän kaipailevat entisiä tiloja tai huonetoveria, mutta omat huoneet ovat valtakunnantasolla vanhustenhuollon tavoitteena.

Vastaava hoitaja lähettää kiitoksensa myös Akaan kaupungin tekniseen toimeen, josta on tullut paljon apua muuttopuuhissa. Myös ruokapalveluilta ja kotisairaanhoidosta on saatu apua.

Asukkaiden hyvinvointia seurataan tarkasti


Asukkaille on tulossa käyttöön uusi valvontajärjestelmä hyvinvointirannekkeineen, jotka antavat tietoa esimerkiksi kantajansa unenlaadusta. Henkilökunta koulutetaan hyödyntämään järjestelmää hoitotyössään.

Torkonkartanoon viritellään yhteistä toimintaa myös kolmannen sektorin kanssa.

– Toivottavasti saisimme osastoille käymään vapaaehtoisia vetämään toimintaa ja virikkeitä kuten lukemista, laulattamista, bingoa tai vaikka levyraatia. Osa asukkaista myös ulkoilee mielellään. Koululaisten ja päiväkotilasten vierailut ovat omiaan virkistämään ryhmäkotien asukkaitten arkea, Hannele Takaniemi vinkkaa.

Uusissa tiloissa vietettiin avoimien ovien päivää 10. lokakuuta, jolloin kiinnostuneita kävi paikalla jopa parisensataa henkeä.

Hoitomaksuihin muutoksia


Torkonkartanossa asuminen on tehostettua palveluasumista, joka kuuluu avohoidon palveluihin. Näin ollen Hakalehdon vanhainkodissa käytössä ollut tuloperusteinen maksu muuttuu, ja jatkossa asukkaat maksavat asunnostaan vuokran lisäksi käytön mukaan palvelumaksuja pyykkipalvelusta, ateriapaketista sekä siivouksesta. Lisäksi maksetaan tuloperusteista hoivamaksua, joka sisältää ympärivuorokautisen huolenpidon sekä muun muassa perusterveydenhuollon lääkäri- ja laboratoriopalvelut.

Myös esimerkiksi lääkekulut, erikoissairaanhoidon poliklinikkamaksut sekä henkilökohtaiset hygieniatuotteet asukas maksaa itse.

Torkonkartanossa työskentelee vastaavan hoitajan lisäksi kolme sairaanhoitajaa, 17 lähihoitajaa, kuntohoitaja, osastoapulainen, sekä ruokahuollon ja siivouksen parissa kolme yhdistelmätyöntekijää. Lisäksi talossa on kaksi määräaikaista hoitoapulaista, ja Torkonkartano on myös alan opiskelijoiden työssäoppimispaikka.

 

Katso Torkonkartanon esittelyvideo upeine ilmakuvineen >>>


Lisätietoja:

Torkonkartanon vastaava hoitaja Hannele Takaniemi, puh. 040 335 3432 / etunimi.sukunimi@akaa.fi

« Takaisin

Yhteystiedot

Akaan kaupunki

PL 34, 37801 Akaa
Puh. (03) 569 1120
akaan.kaupunki@akaa.fi