Toijalan yhteiskoulu täyttyi taiteesta

Toijalan yhteiskoulu täyttyi taiteesta


Kun yli 100-vuotias Toijalan yhteiskoulurakennus avattiin vaativan remontin jälkeen syksyllä 2012, lukion rehtori Tuovi Ronkainen esitti toivomuksen, että koululle teetettäisiin sen historiaa ja tulevaisuutta valottavia taideteoksia. Teoksille asettiin vaatimukseksi, että ne ottaisivat huomioon koulun perinteitä ja tarjoaisivat oppilaille sekä henkilökunnalle mahdollisuuden nähdä koululaitos ja koko Akaan kaupunki uudesta näkökulmasta. Ore.e Refineries (Työpari: Eero Yli-Vakkuri & Jesse Sipola) vastasi koulun pääportaikkoon suunnitellun teoksen suunnittelusta ja toteutuksesta.

Pääportaikkoon sijoittuva moniosainen tilateos Seli-seli seppele koostuu Toijalan yhteiskoulun vanhasta, remontilta säästetystä esineistöstä. Opetuskalustoa ja entisten rehtoreiden muotokuvia on koottu toisiaan kommentoiviksi kuvapareiksi.
Moniosaiseen teokseen kuuluu myös täysin uusia osia. Keskeinen uusi osa on J.V. Snellmannin kipsirintakuvan pohjalta kehitetty kukkaruukku, johon on istutettu elävä rahapuu. KukkaruukkuSnellmannin valmistamisesta on vastannut taiteilija Topi Äikäs. Rahapuun hoito on koordinoitu kuvaamataidon opiskelijoille sekä koulun
kiinteistönhoitohenkilöstölle.

Tilateosta hahmoiteltiin vuoden ajan yhdessä koululaisten kanssa ja sen valmistuminen on lomittunut koulutyön arkeen. Taiteilijat ovat mm. osallistuneet koulun kuvaamataidon opetukseen, yhteisiin juhlallisuuksiin sekä opettajien kokouksiin. Työvaiheita julkaistiin säännöllisesti projektin blogissa.
Vieraile teoksella!

Akaan lukio ja Toijalan yhteiskoulu:

Kurisjärventie 18, 37800 Akaa
Seli-seli seppele (2013) Moniosainen taideteos Akaan lukiossa

Lisätietoja: Eero Yli-Vakkuri (Ore.e Ref.) 00-358-505729743

http://www.oree.storijapan.net/praxis/seli-seli-seppele

« Takaisin

Yhteystiedot

Akaan kaupunki

PL 34, 37801 Akaa
Puh. (03) 569 1120
akaan.kaupunki@akaa.fi