Nuorten taideprojekti elävöittää asemanseutua


Juhannuksesta alkaen niin akaalaiset kuin ohikulkijatkin pääsevät näkemään nuorten tekemää taidetta. Akaalaiset nuoret suunnittelivat ja toteuttivat hankkeen myötä taideteoksen Toijalan rautatieasemalle.


NYT-projekti – eli nuorten yhteisötaidetta tyhjien liiketilojen ikkunoihin – on hanke, jonka tavoitteena on täyttää näyteikkunat ja liiketilat nuorten tekemällä taiteella. Nuoret ovat tehneet taidetta projektiin liittyen muun muassa Toijalan yhteiskoulussa ja nuorisopalvelujen taidepajassa. Esimerkiksi viime talvena töitä oli esillä Toijalan keskustan näyteikkunoissa.


Tänä kesänä taideteos rakentuu Toijalan rautatieasemalle


”Olemme tehneet yhteistyötä VR:n kanssa ja saaneet luvan toteuttaa taideteoksia rautatieaseman tyhjiin tiloihin, entisten kioskin ja kampaamon paikoille”, kertoo projektin yhteyshenkilö Merja Lindroos. Juhannuspäivänä vietetään Veturimuseon 30- ja rataosuuden 140-vuotisjuhlia. Sen vuoksi projektin tuotoksia haluttiin tuoda rautatieasemalle juuri nyt. Lindroos toteaa taideteosten sopivan rautatieasemalle hyvin: ”Rautatieasema on Akaan sisääntuloväylä, ja siellä on nyt paljon tyhjää liiketilaa.”

Rautatieasemalle toteutettava teos pitää sisällään vahvasti paikallisia aineksia: Teoksen suunnittelivat akaalaiset nuoret. Entiseen kioskitilaan on tulossa aluksi ainakin Pihlgren & Ritolan Juhannusruusu-tapettia sekä tv-näyttö, jossa esitellään rautatien historiaa ja Akaan kaupunkia.  Myös rakennustarvikkeet on mahdollisuuksien mukaan hankittu paikallisista liikkeistä.


Nuoret päätyivät työstämään teosta kuviskerhon myötä


Viivi Aronen ja Jere Lindgren rakentavat tällä viikolla rautatieaseman aulaan tulevaa teosta Tietotalossa Mirva Juntusen ohjauksessa. Aikataulu on tiukka, sillä työn pitäisi valmistua keskiviikoksi. Juntunen on tyytyväinen olosuhteisiin ja ottanut huomioon myös pedagogisen näkökulman: ” On hienoa, että saamme työskennellä täällä Tietotalossa, jossa myös muutamat Näkymään osallistuvat taiteilijat työstävät teoksiaan. Näin nuoret pääsevät oman työnsä ohessa seuraamaan taiteilijoiden työskentelyä.”

”Olin kuviskerhossa ja sitä kautta tuli työehdotus tästä projektista” Aronen kertoo. Hän saa työskentelystään myös korvausta, sillä hän on yksi nuorista, jolle Akaan Seudun Osuuspankki tänä vuonna lahjoitti kesätyöpaikan. Jere Lindgren puolestaan on mukana vapaaehtoispohjalta.


Nyt-projektin myötä syntyneitä töitä on ollut aiemminkin esillä Akaassa. Viime talvena muun muassa Valtatiellä ja Myllytiellä ihailtiin nuorten taideteoksia. Projektia tukee Pirkanmaan kulttuurirahasto ja tukea on saatu myös taiteen edistämiskeskus TAIKElta. Projektin puitteissa on järjestetty taideteosten lisäksi muutakin toimintaa, esimerkiksi viime syksyn suosittu Kaikki kuvaa -elokuvapaja oli projektin järjestämä. Elokuvapajassa tehdyt elokuvat esitettiin alkuvuodesta myös televisiossa.

« Takaisin

Yhteystiedot

Akaan kaupunki

PL 34, 37801 Akaa
Puh. (03) 569 1120
akaan.kaupunki@akaa.fi