Näkymä-näyttely avautuu yleisölle 12.6.

Näkymä-näyttely avautuu yleisölle 12.6.


Ympäristötaidenäyttely ja -tapahtuma Näkymä tuo tänä kesänä runsain mitoin koettavaa Nahkialanjärven ympäristöön. Näyttelyn teema on Utopia, tavoittelemisen arvoinen hyvä paikka, jota ei määritelmän mukaisesti ole olemassa. Näyttelyssä tätä olematonta paikkaa kuitenkin koitetaan tuottaa koettavaksi arkiympäristössä ympäristötaiteen keinoin. Näyttely avautuu 12.6. Su 19.7 ja la 29.8. järjestettävät kuraattorien kierrokset alkavat klo 15 ja lähtöpaikkana on Pihlgren&Ritolan tapettitehtaan piha-alue Tapettimuseon luona.


Teoksia sijoitetaan koko Nahkialanjärven alueelle. Viime vuoden tapaan myös Ratamestarin talo Toijalan keskustassa avaa ovensa yleisölle. Ratamestarin talon taidetarjonnasta vastaavat pääosin Päivölän opiston kuvataidelinjan oppilaat, mutta luvassa on myös yhteisteoksia ammattitaiteilijoiden kanssa. Kaikkiin näyttelyihin on vapaa pääsy.

"On aidosti utooppista, miten Näkymän kaltainen tapahtuma syntyy kuin tyhjästä vuosi toisensa jälkeen. Mukana on valtavasti hyvää energiaa ja halua ilahduttaa paikallisia taiteen ystäviä", näyttelyn kuraattorit Mia Muurimäki ja Satu Kiuru toteavat. Muurimäen ja Kiurun kanssa näyttelyyn voi tutustua 19.7 ja 29.8. järjestettävillä kuraattorien kierroksella.

Yksityisiä utopioita


Avoimen haun kautta Näkymään osallistuvat taiteilijat ovat etsineet näkymää utopiaan tavallisimmin sisältään, henkilökohtaisesta elämänuskostaan ja hyvän kokemuksistaan. Luvassa on lempeyden ja yhteisöllisyyden kuvauksia, mutta myös kriittisempiä pohdintoja utopioiden särkyvyydestä ja ajallisuudesta. Tellervo Viitaniemen monumentaaligrafiikka löytää aiheensa paikallishistoriasta – armon, hoivan ja turvan kuvastosta.

Viitaniemen teosta täydentää Pentti Otto Koskisen hiljainen performanssi sekä avajaispäivänä että näyttelykävelyiden yhteydessä. Paikallinen taiteilija Tuula Vuokola tervehtii hauskalla teoksellaan ekosysteemimme hyväntekijöitä, Akaalle tärkeitä mehiläisiä.

Lisättyä todellisuutta


Futuristiset teknologiat ovat takuuvarmaa utooppista kuvastoa. Tämän vuoden Näkymä testailee teosesittelyissä älyruutuja, joiden kautta älypuhelimella varustettu kävijä saa syvällisempää tietoa teosten taustoista ja taiteilijoiden tulkinnoista. Älyruudut syntyvät Nokian ja Päivölän opiston matematiikkalinjan yhteistyönä. Lisäksi mukaan saadaan lisättyä todellisuutta (augmented reality) hyödyntävä teos, jonka voi kokea Ratamestarin talossa.

"Olen erittäin innostunut siitä, miten Päivölän opiston opiskelijoiden monipuolinen osaaminen tulee esille tämän vuoden Näkymässä ja että saimme kumppaniksemme tähän Nokian", kertoo kuraattori Satu Kiuru. "Lisätyn todellisuuden sisällöt ovat tekemässä läpimurtoaan ihmisten arjessa. Tämä ei voi olla vaikuttamatta siihen, miten koemme ympäristön ja miten jatkossa määrittelemme ympäristötaiteen. Siksi nämä pienet askeleet ovat innostavia ja tärkeitä – myös Näkymälle."

Näyttelyn kuraattoreista


Tänä vuonna Näkymällä on Mia Muurimäen tutkimustyön kautta kiinnikekohta Aalto ARTSin Media Labissa kehitteillä olevaan Redesign of Society -hankkeeseen. Hankkeessa tutkitaan ja sovelletaan utooppista ajattelua (design fiction methods) erityisesti digitalisoitumiskehityksen tuottamien yhteiskunnallisten muutosten tarkasteluun. Metodologisen kehitystyön ohella tähdätään konkreettisten, kansalaisten elämänmenoa parantavien konseptiaihioiden tuottamiseen.  Näkymä on keväästä 2014 tehnyt tiiviisti yhteistyössä Satu Kiurun luotsaaman Päivölän opiston Kuvataidelinjan kanssa.

Näkymä 2015 -näyttelyn avajaisia vietetään perjantaina 12.6. klo 17 Nahkialanjärven rannalla. Näyttelyn avaavat kuraattorit Satu Kiuru ja Mia Muurimäki. Kaupungin tervehdyksen näyttelylle tuo Akaan vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja Antti Maijala. Avajaistilaisuuden musiikista vastaa Kari Peitsamo. Toinen osa Peitsamon keikasta kuullaan talkoovoimin järjestettyjen avajaisten jatkoilla Ratamestarin talolla klo 18.30 alkaen.

Su 19.7 ja la 29.8. järjestettävät kuraattorien kierrokset alkavat klo 15 ja lähtöpaikkana on Pihlgren&Ritolan tapettitehtaan piha-alue Tapettimuseon luona.


Lisätietoja vuoden 2015 Näkymästä antavat:


Satu Kiuru +358 40 5892 627, satu.kiuru@aalto.fi
Mia Muurimäki +358 40 7226 741, mia.muurimaki@aalto.fi


Lisää Utopia-teemasta ja Näkymän historiasta: www.nakyma.fi

« Takaisin

Yhteystiedot

Akaan kaupunki

PL 34, 37801 Akaa
Puh. (03) 569 1120
akaan.kaupunki@akaa.fi