Näkymä 2015 matkaa utopiaan

Näkymä 2015 matkaa utopiaan


Ympäristötaidetapahtuma Näkymän vuoden 2015 teema on Utopia. Teema suuntaa taiteilijoiden katsetta yhteiskunnallisiin kysymyksiin ja tulevaisuudenvisioihin.

Kuraattoreina toimivat Mia Muurimäki (TaT, VTM) Helsingistä ja Satu Kiuru (Kuvataiteilija, TaM) Hämeenlinnasta. Muurimäen tutkimustyön kautta Näkymällä on tänä vuonna kiinnikekohta Aalto ARTSin Media Labissa kehitteillä olevaan Redesign of Society -hankkeeseen. Hankkeessa tutkitaan ja kehitetään utooppista metodologiaa (design fiction) yhteiskunnallisen suunnitteluosaamisen rakentamiseksi. Taustalla on Suomessa meneillään oleva teknologis-taloudellinen muutos, jonka vaikutukset heijastuvat laajasti kansalaisyhteiskuntaan.

– Taiteilijat ovat utooppisen ajattelun mestareita. Heillä on usein kyky nähdä tulevaan. Tämän vuoden teema oli Näkevän sokeus, ja 2015 vuonna tämän voi kääntää muotoon Miten sokea voi nähdä. Utopia on paikka, johon ei ole tietä, kuvailee kuraattori Mia Muurimäki.

Muurimäen mukaan akaalaisessa Näkymässä on kiinnostavaa alkuvoimaisuutta.

– Olen tutustunut aiempien vuosien teoksiin ja olen vaikuttunut siitä, miten hyvätasoinen näyttely on, vaikken varsinainen kriitikko olekaan. Tekijöiltä löytyy ilahduttavaa hulluutta, Muurimäki kiittelee.

Yhteistyö Satu Kiurun luotsaaman Päivölän opiston kuvataidelinjan kanssa saa jatkumoa. Näkymä toimii pedagogisena toimintaympäristönä opiskelijoille, jotka pääsevät osaksi ison näyttelyn rakentamista ja kuratoimista alusta lähtien.

– Näkymä on myös oikeastaan Akaan oma seinätön museo. Vielä emme halua lyödä lukkoon näyttelyn fyysisiä paikkoja, sillä näyttely rakennetaan taiteilijoiden teosideoiden pohjalta, lisää Kiuru.


Teokset valikoituvat jurytyksen kautta

Jo 13. kerran järjestettävä Näkymä 2015 on avoin kaikille taiteilijoille ja siitä tiedotetaan Suomen Kuvataidejärjestöjen Liiton kautta kaikille jäsenjärjestöille ja taiteilijoiden ammattijärjestöille. Kuraattorit myös kutsuvat mukaan kuvataiteilijoita. Jurytysmaksu 30 e sisältää seminaarin pääsymaksun sekä jurytyksen läpäisseille keväällä 2015 Laaksolan kulttuuritalolla pidettävät kaksi taiteilija-workshopia.

– Tuleva näyttely on herättänyt valtakunnallista kiinnostusta taiteilijoissa. Olemme jo saaneet joitakin yhteydenottoja, iloitsee toistaiseksi Näkymän tuottajana toimiva Akaan vs. kulttuurikoordinaattori Sofia Welling.

Lisäksi suunnitteilla on taiteilijoiden työpajoja, nuorten workshop, sekä yleisölle avoin seminaari että kaksi kuraattorikierrosta. Oheisohjelman toteutumiseen vaikuttaa kuitenkin pitkälti näyttelylle haettava ulkopuolinen rahoitus. Tapahtuman järjestävät Akaan kaupunki ja TaideAkaa ry.

Näyttely avautuu 12.6.2015 ja on avoinna 30.8. saakka. Näyttelyihin on vapaa pääsy.

www.nakyma.fi


Lisätietoja antavat:

Satu Kiuru +358 40 5892 627, satu.kiuru(at)aalto.fi
Mia Muurimäki +358 40 7226 741, mia.muurimaki(at)aalto.fi
Sofia Welling +358 40 335 3418, sofia.welling(at)akaa.fiTeksti ja kuvat: Sini Kantola

« Takaisin

Yhteystiedot

Akaan kaupunki

PL 34, 37801 Akaa
Puh. (03) 569 1120
akaan.kaupunki@akaa.fi