Matkailu tuo Akaaseen 10 miljoonaa euroa vuodessa

Hyvä saavutettavuus Akaan etuna

 

Pirkanmaan matkailun tulo- ja työllisyysvaikutusselvitys on julkistettu. Selvityksen mukaan Akaan välitön matkailutulo oli 10,1 miljoonaa euroa vuonna 2017. Akaassa matkailun osuus kaikkien toimialojen liikevaihdosta on 2 prosenttia. Välitön työllisyysvaikutus oli 54 henkilötyövuotta.

Matkailun ansiosta Akaassa työllistyneiden palkkatulot olivat 1,6 miljoonaa euroa. Jos kaikki työllistyneet olisivat kirjoilla Akaassa, työllistyneistä kertyisi kaupunkiin verotuloja 0,2 miljoonaa euroa.

Etelä-Pirkanmaan tulot olivat yhteensä 25,6 miljoonaa euroa, josta Valkeakosken osuus oli 12,4 ja Urjalan 3,1 miljoonaa euroa.

Selvityksen teki Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy. Tutkimusjohtaja Mikko Mankan mukaan Etelä-Pirkanmaan vahvuuksia matkailussa ovat sijainti ja saavutettavuus.

– Saavutettavuus on keskeinen asia matkailussa. Jos ei ole saavutettavuutta, ei ole matkailijoita. Tämä koskee yhtä lailla virtuaalista saavutettavuutta, sanoo Mikko Manka.

Koko Pirkanmaalla matkailutulon määrä oli 770 miljoonaa euroa. Tuloista 90 % tuli kotimaasta, 10 % kansainvälisiltä matkailijoilta.

 

Seutukunnan sisäisiä päivämatkoja ei laskettu


TAK OY:n selvityksessä matkailutulo jaettiin Etelä-Pirkanmaan kunnille varsinaisten matkailutoimialojen eli majoitus- ja ravitsemistoiminta sekä virkistys- ja muut palvelut -suhteessa. Yksittäisen kunnan majoitus- ja ravitsemistoiminnan kokonaisliikevaihto kerrottiin toimialojen tyypillisellä matkailijaosuudella (0,5) ja samoin tehtiin virkistys- ja muille palveluille (0,15). Saadut luvut laskettiin yhteen ja laskettiin kunnan painotettu osuus seutukunnan matkailutoimialoista. Tällä osuudella laskettiin kunkin kunnan saama matkailutulo.

Huomioitavaa on, että laskennassa seutukunnan sisäisiä päivämatkoja ei laskettu matkailuksi. Esimerkiksi valkeakoskelaisten matkoja Akaaseen ei tässä tutkimuksessa ole huomioitu.

Tutkimusta rahoittivat Pirkanmaan kunnat ja Ahlmanin hallinnoima, maaseudunkehittämisrahaston tukema Pure Pirkanmaa yritykset edellä -kehittämishanke.

 

Lisätietoja:

Akaan kaupungin viestintä- ja markkinointisihteeri Sini Kantola, puh. 040 335 3205, sini.kantola@akaa.fi

 

Veturimuseo kuuluu Akaan suosituimpiin matkailukohteisiin.

 

« Takaisin

Yhteystiedot

Akaan kaupunki

PL 34, 37801 Akaa
Puh. (03) 569 1120
akaan.kaupunki@akaa.fi