"Kuitu on valkoista kultaa"

"Kuitu on valkoista kultaa"

Kuituvekon selvityshanke loppuu kesäkuussa


Akaan kaupunki järjesti maanantai-iltana kaikille kiinnostuneille avoimen infotilaisuuden nopeiden ja kiinteiden tietoliikenneyhteyksien saatavuuden edistämisen eri vaihtoehdoista. Info oli osana Laajakaista kaikille Akaalaisille – hanketta, jonka toteutusaika on 29.1.2016–30.6.2018. Hankkeen aikana selvitetään tämänhetkinen tilanne sekä kustannusarvio ja aikatauluehdotus verkon rakentamiselle. Selvityksessä on myös vaihtoehtoinen tekninen toteutusmalli niihin liityntäpisteisiin, joihin ei ole teknistaloudellista mahdollisuutta toteuttaa kuituverkon liityntää.

Illan avasi Akaan kaupungin tietohallinnon päällikkö Asko Mäkinen, joka alkuun totesi, että Akaan elinvoimaisuus tarvitsee nopeat tietoliikenneyhteydet.

Jarno Laitinen jatkoi yleisöinfoa omalla puheenvuorollaan. Hän edusti tilaisuudessa sekä Suomen seutuverkko ry:tä että Netplaza Oy:tä. Laitisen mielestä kuntien ja kaupunkien kannattaa omistaa kuituverkkoinfra, koska hänen mukaansa ”kuitu on valkoista kultaa”. 

Arto Saikanmäki Orbion Consulting Oy:stä kertoi omassa puheenvuorossaan, miten Akaan alueelle on teknisesti suunniteltu verkkoa. Hän kertoi myös eri vaihtoehtoja kuituverkon rakentamiselle. Suunnitelmissa on koko verkko Akaan alueen kaikkiin kiinteistöihin. Sen kokonaiskulu on noin 31 miljoonaa euroa. Tämä on laskettu 100 % peitolla, mutta 40–60% peittoalueella rakentamisen kustannus olisi noin 11 miljoonaa euroa. 

Hankkeella on siis saatu selville kuituverkon rakentamisen kokonaiskustannukset. Näin ollen suunnitelma on tarpeeksi laadukas myös päätöksenteon pohjaksi.

Aki Linnakoski Lounea Oy:stä kertoi, että Lounea tulee tarjoamaan Akaan alueelle markkinaehtoista verkkoa. Se vaatii kaupungin sitoutumista hankkeeseen niin, että kaupunki ottaisi toimipisteisiinsä Lounean kuituliittymän. 

Timo Einola Telia Oyj:stä kertoi Telian ratkaisusta kuituverkkojen rakentamiseen. Telia mallien nimet ovat ”Kuitu lähemmäs kotia” ja ”Avoin kuitu”. Myös kuntayhtiö tai osuuskunta voivat ottaa käyttöön Telian avoimen kuidun.

Asko Mäkinen päätti infotilaisuuden toteamalla, että Arto Saikanmäki esittelee projektin loppuraportin 15.1. Akaan valtuustolle. Sen jälkeen päätettäväksi tulee, miten Akaa haluaa edetä kuituverkkosuunnitelman ja loppuraportin pohjalta.

 

« Takaisin

Yhteystiedot

Akaan kaupunki

PL 34, 37801 Akaa
Puh. (03) 569 1120
akaan.kaupunki@akaa.fi