Jumbo-höyryveturiajelut Toijalasta Valkeakoskelle

Jumbo-höyryveturiajelut Toijalasta Valkeakoskelle


Museojunien ystäville on luvassa harvinaista herkkua, kun pitkän entisöintivaiheen jälkeen höyryveturi Tv1 933 ”Jumbo” puksuttaa neitsytmatkalle Toijala-Valkeakoski – radalla. Luvassa on yhteensä kolme meno-paluumatkaa, jotka ajetaan matkustajien kera lauantaina ja sunnuntaina 17.–18.10.2015.

Kyseessä on ensimmäinen museoajo Veturimuseon höyryveturilla ja ensimmäinen Tv1-tyyppisen höyryveturin vetämä matkustajajuna maaliskuun 1968 jälkeen.

– Museoveturin koeajoja lukuun ottamatta tällainen Tv1-sarjan veturi, "Jumbo" on ollut viimeksi liikenteessä maaliskuussa 1974. Veturimuseo ja yhteistyökumppanit Keitele-Museo ja Haapamäen Museoveturiyhdistys päättivät tarjota vuosikymmenten jälkeen yleisölle mahdollisuuden matkustaa aidon "Jumbon" vetämällä junalla, iloitsevat Akaassa toimivan Museoveturiseuran ja Veturimuseon hoitokunnan puheenjohtajat Marko Anttila ja Juuso Hyvärinen.

Käytössä on Veturimuseon höyryveturi ”Jumbon” lisäksi Haapamäen Museoveturiyhdistys ry:n museojunarunko, joka koostuu höyryveturin kanssa samaan aikaan käytössä olleista puukorisista matkustajavaunuista.


Asemilla tapahtuu


Lauantaina 17.10. on luvassa kaksi meno-paluuajelua ja sunnuntaina 18.10. Jumbo ajaa yhden meno-paluumatkan Toijalan ja Valkeakosken välillä. Matka starttaa Akaasta Toijalan rautatieasemalta, josta jatketaan Valkeakoskelle pysähtyen välillä Ilolan maatilalla.

Katso tarkemmat aikataulut ja lippujen hinnat 

Asemilla on luvassa monenlaista ohjelmaa tapahtumaviikonloppuna. Toijalan ratapihan läheisyydessä sijaitseva Veturimuseo on avoinna vieraille molempina päivinä klo 10–16. Museon pihalla on luvassa mm. letunpaistoa ja makkaran sekä kahvin myyntiä. Toijalan Eräveikkojen partiokilta tuo radiopartiotapahtuman merkeissä asemalle ihka oikean radioaseman.

Ilolan maatilalla voi kokeilla tapahtumapäivinä talutusratsastusta ja tilalla on myös mahdollisuus ruokailla, kahvitella ja tehdä ostoksia tuotetoreilla sekä myymälässä. Samalla voi tutustua Wanhaan asemaan, joka siirrettiin junan avulla kokonaisena pihapiiriin 20 vuotta sitten.


Toijalan Jumbo ainoa ajokuntoinen


Aktiiviset rautatieharrastajat saivat Veturimuseon höyryveturi Tv1 933 "Jumbon" pitkään kestäneen entisöinnin valmiiksi kesällä 2015. Tuolloin veturi läpäisi Liikenneviraston testit ja sai käyttöönottoluvan Liikenteen turvallisuusvirasto Trafilta.

Veturi on Akaan Toijalassa sijaitsevalta Tv1-sarjalta (alun perin nimeltään K3), joka oli VR:n toiseksi runsaslukuisin höyryveturisarja. Sitä valmistettiin vuosina 1917–1944 yhteensä 142 kappaletta. Sarjaa yleisempi oli vain pikkuveli Tk3 (alun perin K5) eli "Pikku-Jumbo".

Tv1-vetureita on jäljellä enää 4 kappaletta, joista Veturimuseon nro 933 on ainoa ajokuntoinen.

Lue lisää Jumbosta

Museojuna-ajelun järjestävät Veturimuseo/Museoveturiseura, Keitele-Museo ja Haapamäen Museoveturiyhdistys.


Lisätietoja: www.veturimuseo.fi

« Takaisin

Yhteystiedot

Akaan kaupunki

PL 34, 37801 Akaa
Puh. (03) 569 1120
akaan.kaupunki@akaa.fi