Havulinnan aistitilalle La Carita -säätiön tunnustuspalkinto


La Carita –säätiö on palkinnut yhdessä Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin kanssa ansioituneita vanhustyön yksiköitä. Yksi vuoden 2018 tunnustuspalkinnon saajista on Akaan kaupunki.

Akaan kaupungin palvelutalo Havulinnaan on rakennettu aistitila muistisairaille. Aistitila toteutettiin mummonmökkiteemalla. Idea lähti henkilökunnalta, joka halusi kehittää palvelutalon ympäristöä entistä kodikkaampaan ja lempeämpään suuntaan. Havulinna on mukana Pirkanmaan muistiyhdistyksen KOKEVA-hankkeessa (2017-2020), joka jalosti ajatusta aistitilasta entisestään. Hankkeessa kehitetään kognitioharjoituksia keskivaikeaa ja vaikeaa muistisairautta sairastaville henkilöille. Päätavoite on edistää muistisairaiden ihmisten hyvinvointia ja toimintakykyä tehostetun palveluasumisen yksikössä.


Viihtyisää yhdessäoloa

Mummonmökki on sisustettu vanhan ajan tyyliin, jossa aika tuntuu pysähtyvän. Mökin ulkopuolella on pieni sisäpuutarha pyykkinaruineen. Akaan ja etenkin Toijalan aseman historia tulee esille aistitilan yhteyteen rakennetusta ’Toijalan aseman pysäkistä’.

Aistitilassa vuorovaikutuksen tukemiseen voi käyttää erilaisia vanhoja tavaroita sekä haju-, kosketus- ja kuuloaistia aktivoivia elementtejä. Mielihyvän lisäksi aistivirikkeet edesauttavat ylläpitämään muistisairaan toimintakykyä. Aistitilan yhteyteen sisustettiin myös asukkaiden ja läheisten kahvio, jonne on helppo pistäytyä mihin aikaan vain. Kahviossa on pienkeittiö, joka mahdollistaa esimerkiksi leipomisen yhdessä. Ajatuksena on tukea ikäihmisen ja hänen perheensä yhdessäoloa ja sosiaalisia suhteita. Tilasta löytyy myös erilaisia pelejä, joita voi hyödyntää yhdessäolon hetkiin. Aistitilan toivotaan madaltavan läheisten kynnystä vierailla perheenä vanhuksen luona, sillä tilat tarjoavat tekemistä eri ikäisille.

Rakennuttaminen toteutettiin paikallisten toimijoiden lahjoitusvaroilla.

Akaan kaupungin palvelutalo Havulinnalle myönnetään La Carita –säätiön tunnustuspalkinto Tampere-talossa 12.2.2019 SuPerin opintopäivillä. Säätiö jakaa vuosittain tunnustuspalkintoja hyvää vanhustyötä tekeville tiimeille ja työryhmille, joita luonnehtivat hyvän laadun ja välittämisen lisäksi positiiviset työtä kehittävät innovaatiot vanhuksen yksilöllisen arjen kehittämiseksi.


Lisätietoja:

Havulinnan palveluesimies Anna-Stiina Salminen, anna-stiina.salminen@akaa.fi, puh. 040 335 4686

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin tiedotuspäällikkö Sari Tirronen, sari.tirronen@superliitto.fi, puh. 050 385 8043

 

Kuvat: Ilkka Laukkanen

Kuvassa Akaan kaupungilta lähihoitaja Marja-Terttu Leinonen (vas.) ja palveluesimies Anna-Stiina Salminen (oik.) sekä Superin puheenjohtaja Silja Paavola (keskellä).

« Takaisin

Yhteystiedot

Akaan kaupunki

PL 34, 37801 Akaa
Puh. (03) 569 1120
akaan.kaupunki@akaa.fi