Selkävaivoihin apua nopeasti fysioterapeutilta

 

Akaan ja Urjalan terveysasemilla nopeutetaan selkäkipuisen asiakkaan hoitoon pääsyä. Fysioterapeutin selkäsuoravastaanotot käynnistyivät 29.4.2019. 

Uusi toimintamalli on käytössä Toijalan ja Urjalan terveysasemien fysioterapiassa. Fysioterapeutin akuuttiselkävastaanotto on päivystyksellistä vastaanottotoimintaa, jossa selkäkipuinen asiakas hakeutuu fysioterapeutin tutkimukseen ja ohjaukseen ilman lääkärin lähetettä. Selän suoravastaanottoon on varattu aikoja jokaiselle arkipäivälle. Fysioterapeutin selkäsuoravastaanoton tarkoituksena on nopeuttaa akuutin selkäkipuisen asiakkaan hoitoon pääsyä. Suoravastaanotto on tarkoitettu yli 18-vuotiaille henkilöille, joiden selkävaiva on kestänyt alle 6 viikkoa. Toijalan ja Urjalan vastaanotoille voivat ottaa yhteyttä myös Viialan ja Kylmäkosken alueiden asiakkaat.

Akuuttiselkäkivun vuoksi hoitoon hakeutuneet pääsevät viivytyksestä fysioterapeutin arvioon, saavat tiedon jatkosta ja yksilöidyt ohjeet omaan hoitoon nykyisten käypä hoito- ja fysioterapiasuositusten mukaisesti. Vastaanoton aikana fysioterapeutilla on mahdollisuus lääkärin konsultointiin sekä oikeus lyhyen sairausloman kirjoittamiseen. Suoravastaanottoa tekevä fysioterapeutti on saanut fysioterapeutin koulutuksen lisäksi suoravastaanottotoimintaan liittyvän lisäkoulutuksen.

Monissa kunnissa ja kuntayhtymissä käytössä oleva ”ensin fysioterapeutille” – käytäntö on osoittautunut erittäin toimivaksi. Siihen ovat olleet tyytyväisiä asiakkaat, lääkärit, fysioterapeutit ja kuntien talousvastaavat. Tutkimukset osoittavat, että nopealla puuttumisella on ehkäisty kipujen pitkittymistä, vaivojen uusiutumista ja kroonistumista. Turhilta kuvantamisilta ja leikkaushoidoilta on vältytty.

 

Akuutissa selkäkivussa vastaanotolle pääsy:

Keskitetty ajanvaraus puh. 040 335 2702, jossa hoitaja tekee hoidontarpeen arvioinnin puhelimitse tai asiakas tulee oman terveysaseman kiirevastaanotolle.

 

 

« Takaisin

Yhteystiedot

Akaan kaupunki

PL 34, 37801 Akaa
Puh. (03) 569 1120
akaan.kaupunki@akaa.fi