Akaaseen oma aurinkokunta

Akaaseen oma aurinkokunta

Akaan Toijalan keskustaan on pystytetty tällä viikolla Aurinkokunnan pienoismalli.

Pienoismalli on mittakaavassa 1 : 3 000 000 000 eli yhden suhde kolmeen miljardiin.

Lähtöpaikka eli ”Aurinko” sijaitsee Toijalan Yhteiskoulun pihassa ja planeetat jakautuvat ympäri Toijalan keskustaa muodostaen yhtenäisen kävelyreitin.

Pienoismallin viralliset avajaiset järjestetään loppusyksyn aikana.

Pienoismallin on rakentanut pälkäneläinen rakennusmestari ja tähtitieteen harrastaja Kari-Pekka Arola ja hän kertoo projektistaan seuraavasti;

”Olen harrastanut jo pienestä pitäen niin tähtitiedettä kuin pienoismallien rakentamistakin, joten tässä projektissa ovat yhdistyneet molemmat intohimoni. Ajatus aurinkokunnan pienoismallin rakentamisesta on kytenyt mielessäni jo pidemmän aikaa, mutta muutama vuosi sitten aloin tosissani ajatella hankkeen toteuttamista. Mittakaava pienoismallille valikoitui lopulta sen mukaisesti, että saisin pienoismallin mahtumaan kokonaisuudessaan järkevän kävelymatkan etäisyydelle, mutta että toisaalta myös pienimmät planeetat olisivat vielä riittävän kokoisia silminnähtäviksi. Nyt valittu mittakaava tuntui järkevimmältä kompromissilta. Suunnitelmien hahmotuttua teetin metalliosat ja niiden hitsaustyöt tutullani, ylöjärveläisellä metallialan yrittäjällä Jari Björklingillä. Betoniosat tein itse ja samoin muun viimeistelyn. Lopuksi työstin pienoismallia varten oheismateriaalit, eli nettiesitteen sekä android-sovelluksen puhelimeen ladattavaksi.”

”Pystytyspaikaksi ajattelin ensin kotikuntaani Pälkänettä tai läheistä Valkeakoskea, mutta täällä suunnalla kun ei suurempaa mielenkiintoa projektiani kohtaan ollut, aloin seuraavaksi etsiä pystytyspaikkaa muista lähikunnista. Kiinnostusta alkoikin löytyä ja Akaan kaupunki oli heti ensimmäisten joukossa ilmaisemassa mielenkiintonsa hanketta kohtaan ja asiat etenivät sen jälkeen heidän päässään ripeästi. Suuri kiitos tästä kuuluu Akaan kaupunkikehitysjohtaja Jyri Sarkkiselle, joka otti ideani innolla vastaan ja lähti ajamaan eteenpäin sen toteutusta Toijalan keskustaan. Yhteistyö Akaan kaupungin kanssa oli heti alusta alkaen todella helppoa ja mutkatonta.”

Akaan aurinkokuntamalliin liittyen lisätietoa on saatavissa Akaan kaupungin kotisivuilta ladattavasta pienoismallin pdf-esitteestä. Lisäksi Google Play –sovelluskaupassa on android-puhelimiin ladattavissa maksuton ”Akaan aurinkokuntamalli” –opastusohjelma, josta löytyy vielä lisää syventävää tietoa pienoismallista, sekä aurinkokunnastamme ja sen planeetoista.


Lisätietoja:

Kari-Pekka Arola

kparola@gmail.com


Akaan kaupunki:

sivistysjohtaja Tero Kuusisto

tekninen johtaja Antti Kemi

kaupunkikehitysjohtaja Jyri Sarkkinen

etunimi.sukunimi@akaa.fi

 

Liitteet

« Takaisin

Yhteystiedot

Akaan kaupunki

PL 34, 37801 Akaa
Puh. (03) 569 1120
akaan.kaupunki@akaa.fi