Akaan pörriäiset saavat oman Mehiläisliven

Suomen hunajapääkaupunki Akaa saa pian lisää pörinää, kun paikallisten pölyttäjien oma Mehiläislive aloittaa lähetyksensä verkossa. Yhdyskunta asuu K-Supermarket Akaan katolle asennettavassa mehiläispesässä Akaan Toijalan keskustassa.

Kymmenien tuhansien kaupunkimehiläisten elämää seurataan vuorokauden ympäri Akaan kaupungin nettisivuilla. Kamera taltioi tapahtumia pesän suuaukolla, jonne odotetaan kovaa kuhinaa kevään edetessä ja pölyttäjien herätessä. Tavoitteena on lisäksi välittää kuvaa pesän painoa havainnollistavasta vaa’asta, jonka lukema nousee vähitellen kun hunajamäärä pesässä lisääntyy. Vaakaa ylläpitää Suomen Mehiläishoitajain liitto, joka seuraa valtakunnallista hunajasadon kertymää eri puolilla maata.

Mehiläisliven toteuttavat yhteistyössä Akaan kaupunki ja K-Supermarket Akaa kauppias Satu Kettusen johdolla. Tuotannossa huomioidaan pölyttäjien tarvitsema työrauha, joten kamerat eivät tule häiritsemään niiden elämää millään tavalla.

Lähetystä voi seurata 8.4.2020 alkaen Akaan kaupungin Youtube-kanavalla. Tarkoituksena on, että liveseuranta jatkuu sadonkorjuuaikaan saakka kesän loppupuolelle. Pesät tuodaan paikoilleen torstaina 9. huhtikuuta klo 12.

 

Omaa lähihunajaa Suomen hunajapääkaupungista

K-Supermarket Akaan kauppias Satu Kettunen sai ajatuksen kauppansa katolle tuotavista pesistä, kun hän mietti, miten hunajapääkaupungin teemaa voisi tuoda enemmän esille. Hän kuuli, että parissa muussakin kaupassa oli laitettu katolle mehiläispesät. Lähiruokaa tarjonnassaan suosivan kaupan valikoimat kasvavat siis pian omalla kattohunajalla. Jos kesä on mehiläisille suotuisa, hunajaa voi kertyä jopa 80 kiloa.

- Halusin omalta osaltani antaa hyödyllisille mehiläisille työtä ja lisätä Akaan hunajapääkaupunkiteeman näkyvyyttä. Minusta on hienoa, että mehiläiset huolehtivat samalla ympäristön kukista ja marjoista, kauppias Satu Kettunen kertoo.

- K-Supermarket Akaa on hyvä esimerkki siitä, miten yritys voi hyödyntää Akaan paikallista ja Euroopankin mittakaavassa ainutlaatuista ominaispiirrettä omassa liiketoiminnassaan, toteaa Akaan kaupunginjohtaja Antti Peltola.

 

Akaassa vajaa 20 miljoonaa mehiläistä

Kaupan pesien hoidosta vastaa akaalainen mehiläistarhaaja Risto Niilimäki, joka on myös Akaan suunnitelmallisen kaupunkimehiläistarhauksen isä. Niilimäen idea sai innoituksensa vuonna 2010 Pariisin katoille tuoduista mehiläispesistä. Kun hän esitteli Akaassa ideansa systemaattisesta tarhauksesta, Akaan kaupunki ja Niilimäki sopivat niiden sijoittelusta jokaiseen taajamaan.

Tänä päivänä tarhoja on Akaassa lähes 40, ja niissä elää noin 20 miljoonaa mehiläistä. Akaan pörriäiset ovat italialaisia, lauhkeaksi jalostettuja rotuja eikä niistä ole vaaraa ihmisille. Mehiläisten pölytysalueet kattavat koko kaupungin, mikä on ainutlaatuista. Vastaavassa mittakaavassa ei ole toteutettu suunnitelmallista tarhausta tiettävästi koko Euroopassa.

 

 

Lisätietoja:

Akaan kaupunginjohtaja Antti Peltola, puh. 040 335 3335

K-Supermarket Akaan kauppias Satu Kettunen, puh. 040 557 2875

Mehiläistarhaaja Risto Niilimäki, puh. 0400 911 099

 

 

« Takaisin

Yhteystiedot

Akaan kaupunki

PL 34, 37801 Akaa
Puh. (03) 569 1120
akaan.kaupunki@akaa.fi