Akaan Mehiläislive näyttää pesäelämää 24/7

Suomen hunajapääkaupunki Akaan Mehiläislive on aloittanyt lähetyksensä Akaan kaupungin Youtube-kanavalla.

Pörriäiset asuvat K-Supermarket Akaan katolla kahdessa pesässä, ja niiden elämää voi seurata vuorokauden ympäri.

Kaksi kameraa taltioivat tapahtumia pesien edustalta, jonne odotetaan kovaa kuhinaa kevään edetessä ja pölyttäjien herätessä. Lisäksi näkyy pesän painoa havainnollistavasta vaa’asta. Sen lukema nousee vähitellen kun hunajamäärä pesässä lisääntyy. Vaakaa ylläpitää Suomen Mehiläishoitajain liitto, joka seuraa valtakunnallista hunajasadon kertymää eri puolilla maata.

Mehiläisliven toteuttavat yhteistyössä Akaan kaupunki ja K-Supermarket Akaa kauppias Satu Kettusen johdolla. Yhteistyöllä halutaan nostaa esiin pölyttäjien merkitystä luonnon monimuotoisuudelle. Samalla voi seurata, miten K-Supermarketin oma lähihunaja syntyy.

Tarkoituksena on, että liveseuranta jatkuu sadonkorjuuaikaan saakka kesän loppupuolelle.

 

Akaassa vajaa 20 miljoonaa mehiläistä

Kaupan pesien hoidosta vastaa akaalainen mehiläistarhaaja Risto Niilimäki, joka on myös Akaan suunnitelmallisen kaupunkimehiläistarhauksen isä. Niilimäen idea sai innoituksensa vuonna 2010 Pariisin katoille tuoduista mehiläispesistä. Kun hän esitteli Akaassa ideansa systemaattisesta tarhauksesta, Akaan kaupunki ja Niilimäki sopivat niiden sijoittelusta jokaiseen taajamaan.

Tänä päivänä tarhoja on Akaassa lähes 40, ja niissä elää noin 20 miljoonaa mehiläistä. Akaan pörriäiset ovat italialaisia, lauhkeaksi jalostettuja rotuja eikä niistä ole vaaraa ihmisille. Mehiläisten pölytysalueet kattavat koko kaupungin, mikä on ainutlaatuista. Vastaavassa mittakaavassa ei ole toteutettu suunnitelmallista tarhausta tiettävästi koko Euroopassa.

 

 

« Takaisin

Yhteystiedot

Akaan kaupunki

PL 34, 37801 Akaa
Puh. (03) 569 1120
akaan.kaupunki@akaa.fi