Akaan kaupunki puuttuu kouluväkivaltaan

Toijalan yhteiskoulun liikuntapäivä 6. syyskuuta sai valitettavan lopun. Koulupäivän päättyessä tyttö käyttäytyi väkivaltaisesti toista tyttöä kohtaan. Asia on herättänyt paljon keskustelua liittyen koulun toimenpiteisiin ja väkivaltaan puuttumiseen.

Akaan kaupungin sivistysjohtaja Tero Kuusisto haluaa painottaa, että Akaassa ei hyväksytä minkäänlaista kouluväkivaltaa. Kouluissa on selvät käytännöt, joilla tämän kaltaisiin valitettaviin tapahtumiin puututaan.

Toijalan yhteiskoulun välikohtauksen jälkeen koululla aloitettiin asianmukaiset toimenpiteet tyttöjen ja heidän huoltajiensa kanssa. Lauantaina 7.9. kaikkien oppilaiden koteihin lähetettiin Wilma-tiedote tapahtuneesta, jossa rehtori myös pyysi väkivaltaisen tapauksen silminnäkijöitä antamaan tietoja, jotka helpottavat koulun oman selvitystyön lisäksi viranomaisten tutkintaa. Lastensuojelu ja poliisi ovat tämän kaltaisten tapausten jälkitoimissa mukana.

Tapahtuman käsittelyä jatkettiin heti viikonlopun jälkeen maanantai-aamuna. Oppilashuollon työntekijät kuraattori ja kouluterveydenhoitaja ovat tarjonneet tarpeen mukaan keskustelutukea. Opettajat ovat myös pysähtyneet keskustelemaan oppilaiden kanssa, jos välikohtaus on herättänyt huolta ja pohdintaa.

Akaan sivistyslautakunta hyväksyi 13.6.2019 kokouksessa yhteiset puuttumiskäytänteet Akaan kouluihin. Ne tiivistävät toimenpiteet, joita kouluissa käytetään kasvatuksellisina ja rangaistuksellisina keinoina. On tärkeää, että oppilaan huoltaja pidetään kaikissa tilanteissa tietoisena oman lapsen tekemisistä. Puuttumismallin huipulla ovat kirjallisen varoituksen antaminen oppilaalle ja järeimpänä toimena mahdollinen esitys sivistyslautakunnalle oppilaan määräaikaisesta erottamisesta.

Tavoitteena on, että asioiden selvittämisen ja mahdollisten rangaistusten jälkeen kouluelämää saadaan jatkettua eteenpäin.
 

Akaan kaupunginjohtaja Antti Peltola
Akaan kaupungin sivistysjohtaja Tero Kuusisto

« Takaisin

Yhteystiedot

Akaan kaupunki

PL 34, 37801 Akaa
Puh. (03) 569 1120
akaan.kaupunki@akaa.fi