Akaa tarjoaa tukea nepsy-perheille

Akaan kaupungilla on aloittanut kaksi uutta sosiaaliohjaajaa, Kati Koskinen ja Melina Kivioja, auttamaan nepsy-vaikeuksien kanssa eläviä perheitä.

Nepsyllä tarkoitetaan erilaisia neuropsykiatrisia haasteita. Vaikeudet johtuvat poikkeavuudesta aivotoiminnassa, mikä vaikuttaa lapsen ajatteluun, tunteisiin ja käyttäytymiseen. Niitä ovat esimerkiksi ADHD, ADD, asperger, autismi, Touretten oireyhtymä ja pakko-oireilu.

Sosiaaliohjaaja ja nepsy-valmentaja Kati Koskinen korostaa, että kyse ei aina ole sairaudesta. Nepsy-vaikeuksiin sopivia piirteitä voi esiintyä myös ilman, että ne johtaisivat diagnoosiin.

- Puhumme mieluummin persoonallisuuden piirteistä, jotka tuovat arkeen haasteita. Toisilla lapsilla voi ilmetä äkkipikaisuutta tai levottomuutta, toisilla hitautta tai esimerkiksi aistiyliherkkyyttä, Koskinen selventää.
 

Nopeasti apua

Apua kannattaa Koskisen mukaan hakea silloin, jos lapsesta herää huoli tai omat keinot käyvät vähiin. Mitä aikaisemmin päästään löytämään ratkaisuja ammattilaisen avulla, sen parempi. Työskentelyyn kuuluu suunnitelmallisuus ja tavoitteellisuus yhdessä lapsen ja vanhemman kanssa.

- Joskus voi riittää yksi tapaaminen, jossa vanhempi saa neuvoja tilanteeseen.  Jokainen vanhempi tuntee lapsensa parhaiten ja varmasti löytää oman tapansa toimia.

Usein nepsy-lapsen vanhemmalta vaaditaan kärsivällisyyttä ja positiivista otetta lapsen kanssa kommunikointiin.

- Tärkeintä on olla kärsivällinen ja pysähtyä lapsen lähelle antamaan ohjeita. Lapsi aistii herkästi, jos aikuinen on stressaantunut tai kiukkuinen, ja se voi saada lapsen enemmän lukkoon. Pitää muistaa, ettei lapsi käyttäydy hankalasti tahallaan. Jokainen lapsi on ihana, Kati Koskinen korostaa.

 

Vertaistukiryhmiä suunnitteilla

Kati Koskinen työskentelee lapsiperhepalveluissa ja Melina Kivioja koulujen erityistyössä. Koskinen tekee tiivistä yhteistyötä varhaiskasvatuksen ja koulujen kanssa. Nepsy-lapselle mietitään hänelle sopivat apukeinot ja minimoidaan häiriötekijät.

- Esimerkiksi koulussa tikittävä kello tai kirkas valaistus voi vaikeuttaa keskittymistä. Levoton lapsi voi tarvita käsiin jotain pientä näprättävää tai pyöriteltävää tuntien ajaksi.

Uusien nepsy-valmentajien toimenkuva hioutuu kokemusten myötä, mutta vertaistukiryhmien perustaminen on Koskisella mielessä.  Myös verkostoituminen on tärkeää.

- Olen mukana Akaan terveydenhuollon järjestämässä nepsy-ryhmässä ja tarkoituksena on, että pääsen koordinoimaan kaupungissa tehtävää nepsy-työtä, kertoo Koskinen.


Yhteystiedot:

Sosiaaliohjaaja Kati Koskinen, puh. 040 335 3051
Sosiaaliohjaaja Melina Kivioja, puh. 040 335 3682

sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)akaa.fi

 

Ohjeita vanhemmille:

https://www.tampere.fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/lapsiperheiden-palvelut/nepsy.html

 

Kati Koskinen hyödyntää kuvia ja tarinoita työskennellessään nepsy-lasten kanssa.

 

Teksti ja kuva: Sini Kantola

« Takaisin

Yhteystiedot

Akaan kaupunki

PL 34, 37801 Akaa
Puh. (03) 569 1120
akaan.kaupunki@akaa.fi