300 vierasta vietti Suomi100-juhlaa Yhteiskoululla


Eilen itsenäisyyspäivänä vietettiin Yhteiskoululla Akaan kaupungin virallista Suomi100 -juhlaa.

Ohjelma alkoi klo 13 veteraanien lounaalla, johon Akaan kaupunki lähetti heille henkilökohtaisen kutsun. Veteraanit olivat luonnollisesti myös tänä vuonna juhlan kunniavieraita.

13:30 alkoi juhlakahvit ja väkeä alkoi kertyä tarjoilupöytien ääreen jonoksi asti.

Itse juhla alkoi klo 14 lipun saapumisella.

Tilaisuuden juonsi Akaan kaupungin vs. viestintä- ja markkinointisihteeri Anni Määttä ja ensimmäisenä esiintyivät Toijalan Mieskuorolaiset Pekka Löövin johdolla. He lauloivat kaksi laulua; Leevi Madetojan Kaunehin maa ja Jean Sibeliuksen Finlandian.

Susanna Halme kosketti juhlapuheellaan

Mieskuoron jälkeen puhujakorokkeelle asteli Suomi 100 juhlapuhujana vuoden 2015 Akaalaiseksi valittu näkövammainen Susanna Halme. Susanna on kulkenut pitkän ja raivaavan taipaleen läpi suomalaisen yhteiskunnan haasteiden ja mahdollisuuksien aina kouluajoista alkaen. Lukion jälkeen hän lähti puoleksi toista kuukaudeksi Tansaniaan vapaaehtoistyöhön ja kertoi puheessaan, että nuo kokemukset tuolla olevien tyttöjen haaveista ja mahdollisuuksista antoivat hänelle eväitä arvostaa suomalaista yhteiskuntaa vielä enemmän. Susanna toi hienossa ja vaikuttavassa puheessaan esiin juuri sitä, että meidän kaikkien suomalaisten ja akaalaisten tulee toimia yhdessä toisiaan kunnioittaen ja arvostaen. Yhteistyöllä saamme aikaan muutoksia ja rakennamme tulevaisuutta.

Susanna Halmeen puheen jälkeen alkoi esitysten osuus. Juhlan teemoina olivat tänä erityisenä vuonna menneisyys, nykyisyys, tulevaisuus. Siten juhlan sisällössäkin haluttiin ilmaista kunnioitus mennyttä historiaa kohtaan, huomioida tätä päivää ja katsoa rohkeana tulevaisuuteen.

Historia-osion aloitti paikallinen Eija Aaltonen, joka lausui runon Saarijärven Paavo. Esitys oli hyvin vaikuttava ja koskettava. Se valikoitui Eijalle esitettäväksi, koska aikanaan lapsuutensa Porissa hän on lausunut sen Porin Puuvillatehtaan juhlassa.

Seuraavana vuorossa oli Kansantanssiryhmä Akaan Aikavat Liisan Villasen suunnittelemalla ja Jutta Wrangenin ohjaamalla ohjelmistolla. Myös Sommelo-kuorolaiset lauloivat tanssien taustoilla. Saimme nähdä kolme esitystä, joissa tuli hyvin esiin suomalainen kansantanssiperinne. Kolmas tanssi oli vauhdikas ”tyttöjen” ja ”poikien” nokittelutanssi, joka onneksi päättyi sovintopiiriin.

Nykyisyys-teema nivoutui Akaan kaupungin vuoden 2017 palkitsemisiin

Aluksi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Rämö esitti kaupungin tervehdyksen juhlijoille. Hän kertoi puheessaan miten Akaan työttömyyden lasku on ollut nopeaa ja vapaita työpaikkoja on tälläkin hetkellä runsaasti. Tulevan hyvinvointikeskuksen ja raakapuuterminaalin saapumisesta Akaaseen Rämö myös kertoi ja uskoi puheessaan Akaan olevan pian vahvempi kuin koskaan.

Vuosittain annettavissa huomionosoituksissa jaettiin vuoden kulttuuripalkinto, vuoden urheilija ja vuoden yritys-palkinto.

Palkinnot jakoivat jo mainittu kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Rämö, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jaakko Leinonen, va. kaupunginjohtaja Briitta-Liisa Sinivuori ja sivistysjohtaja Tero Kuusisto.

Vuoden 2017 yrittäjäpalkinto luovutettiin Airfil Oylle, joka valmistaa teollisuuden, energiatuotannon ja vesihuollon suodattimia. Airfil Oy on vuonna 1981 perustettu perheyritys ja lukeutuu pohjoismaiden merkittävämpiin suodatinvalmistajiin.

Tänä vuonna jaettiin myös yritys-kategoriassa kunniakirja elämäntyöstä ja sen sai Helmitalot perustanut Heimo Hirvonen. Hirvonen myi tämän vuoden heinäkuussa Helmitalot akaalaiselle rakennusalan yrittäjälle Jani Tujuselle.

Vuoden 2017 vuoden urheilija-palkinnon sai viialalainen nuori painija, 15-vuotias Eemeli Rautanen. Eemeli on voittanut viime vuonna painin pohjoismaiden sarjan pronssia ja suomenmestaruus hopeaa.

Vuoden kulttuuripalkinnon saaja on pitkän linjan kulttuurivaikuttaja Harri Salminen. Salmisen viimeisin iso työ on hänen ja vaimonsa Minna Kankaan kansalaismusikaali Akaa100, jota esitettiin viisi kertaa täysille katsomoille. Harri kiitti puheessaan kaikki yhteistyötahoja, jota ilman mitään ei voida järjestää.

Palkintojen saajat äänesti sivistyslautakunta ja yrityspuolen palkinnot kaupunginhallitus. Urheilija- ja kulttuuripalkinto olivat stipendejä ja muille jaettiin paikallisen sepän Rauni Vastinesluoman koskikara-patsaat.

Tulevaisuus-esitys-osiossa puheenvuoron saivat tuleva sukupolvi, kun esiintymään saapuvat Toijalan Eräveikkojen Sopulit-laumasta akaalaiset Mimosa Virtanen, Sohvi Antila ja Rosa Hämäläinen ja Karhu-laumasta Eelis Numminen, Veeti Heikkinen, Petrus Kreus ja Lari Saartila. Yleisö sai kuulla hellyttäviä puheenvuoroja unelma-ammateista ja perheen tärkeydestä aina salibandyn maailmanmestaruuteen ja robottiautoon asti. Tunnelma lasten puhuessa oli käsin kosketeltava, eikä salissa tainnut olla kuivaa silmää esityksen jälkeen.

Ohjelmiston viimeinen esitys oli Näyttisläisten nuorten KalevalaRäp, joka oli Harri Salmisen ja Minna Kankaan suunnittelema ja ohjaama. Siinä kansalliseepoksemme tuotiin esiin uudessa valossa; aina moonwalkia myöden.

Juhlan päätti yhteinen Maammelaulu.

Akaan kaupunki onnittelee palkittuja ja kiittää vielä kerran kaikkia osallistuneita, etenkin veteraaneja, mahdollisuudesta ja kunniasta juhlia kanssanne Suomi 100 vuotta.

Kiitos!

 

 

Liitteet

« Takaisin

Yhteystiedot

Akaan kaupunki

PL 34, 37801 Akaa
Puh. (03) 569 1120
akaan.kaupunki@akaa.fi