Akaan kaupunki
PL 34, 37801 Akaa
Puh. (03) 569 1120
akaan.kaupunki@akaa.fi

Palvelut

Kuva on linkki kirjastopalveluihin

 •   Asiakastyöasemat

Asiakasmikroilla on internetin lisäksi käytettävissä mm. MS-Office -paketin hyötyohjelmat. Mikrojen käyttö on maksutonta. Koneilta on tulostamismahdollisuus ja tulosteet maksavat 0,40e / 0,70e. Lisätietoja maksuista löytyy täältä. Mukana tuotu oma paperi ei alenna hintaa.

Asiakasmikrotnetti / ajanvarauksella
(max 1h/asiakas)
pikanetti / ilman ajanvarausta
(max 15min/asiakas)
digitointi-
työasema

ajanvarauksella    
Toijala6 kpl3 kpl1 kpl
Viiala4 kpl 2 kplvain vhs-muunto
Kylmäkosken lehtipiste

1 kpl, nyt myös tulostusmahdollisuus

Digityöasema (kuvien skannaus, videokasettien muuntaminen dvd:lle, c-kasettien ja lp-levyjen muuntaminen digitaaliseen muotoon) on myös mahdollista pääkirjastossa. Vilkussa vain vhs-dvd -laitteella muuntaminen.
Kysy kirjastostasi.
Kirjastoissa on asiakkaille käytettävissä vapaa langaton verkko Visitorlib.
Pääkirjaston 6. koneella on verkkopankkimaksamista helpottava viivakoodinlukija.

 •  ePress ja eMagz

Kirjastoihin tilattujen lehtien lisäksi voi kirjastojen tietokoneilla lukea kotimaisia sanomalehtiä digitaalisina näköisversioina osoitteessa http://www.epress.fi/.

Voit nyt lukea myös monia aikakauslehtiä näköislehtinä kirjastojen koneilta. Myös omalla laitteellasi visitorlib -verkossa!
Osoite on
www.emagz.fi.

 •  Kaukopalvelu

Akaan kirjastot toimivat osana valtakunnallista ja maailmanlaajuista kirjastoverkkoa, joka on kaukopalvelun välityksellä asiakkaiden käytettävissä. Kaukolainapyynnön voi jättää kirjaston asiakaspalvelutiskille.
Akaan kirjastoihin tilattavat kaukolainat muista kirjastoista maksavat 4 euroa/laina sekä mahdolliset lähettäjäkirjaston perimät maksut. Vuoden 2018 alusta entiset maakuntakirjastot perivät lähettämistään kaukolainoista 15 euroa. Kaukopalvelussa noudatetaan valtakunnallisia yleisohjeita, jotka löytyvät kirjastot.fi –sivustolta.

 •  Kirjastokortti

Kortin saa täyttämällä ilmoittautumislomakkeen ja esittämällä henkilöllisyystodistuksensa. Alle 15 -vuotias tarvitsee holhoojan kirjallisen suostumuksen. Kirjastokortti on henkilökohtainen, se on esitettävä lainattaessa ja lainaaja on vastuussa kortillaan lainatusta aineistosta. Yhteisölainaajien on ilmoitettava vastuuhenkilö, joka vastaa lainatusta aineistosta.
Jos nimi- tai osoitetiedot muuttuvat tai kortti katoaa, ilmoita niistä viipymättä kirjastoon. Kadonneen kirjastokortin tilalle tehdystä uudesta kortista veloitetaan hinnaston mukainen maksu.
Kaikissa PIKI -kirjastoissa saa asiakas olla rekisteröitynä vain kertaalleen, joten sama kortti käy jokaisessa PIKI-kirjastossa.
Voit tulostaa etukäteen kotona Aikuislainaajan korttihakemuksen tai alle 15-vuotiaan lapsilainaajan korttihakemuksen.

 •  Kirjastonkäytönopetus

Kirjastoissa järjestetään kouluryhmien kirjastonkäytön opetusta ja henkilökunta opastaa ja neuvoo kirjaston käyttöä myös ryhmille. Myös aikuisille!

Toijalassa kouluryhmien kirjastonkäytön opetuksesta vastaa kirjastonhoitaja Merja Eloranta. Käyntien ajankohdista ja sisällöstä voi sopia soittamalla tai sähköpostitse. Koululaisryhmät voivat varata ajan Merja Elorannalta, puh. 040 335 3600.

Viialassa kouluryhmien kirjastonkäytön opetuksesta sekä muiden ryhmien vierailuista voi sopia kirjastonhoitaja Mari Rintalan kanssa, puh. 040 335 3535 tai Viialan kirjastonjohtaja Tarja Korhonen, puh. 040 335 4624.

(sähköposti etunimi.sukunimi ät akaa.fi)

 •  Kopiot / tulosteet /skannaus

Kirjaston Xerox -monitoimilaitteilla voi kopioida asiakirjoja, tulostaa tietokoneilta ja skannata.  Toiminnot ovat asiakkaiden käytettävissä itsepalveluperiaatteella. 
Kopiot ja tulosteet maksavat taksan mukaisen hinnan sivulta. Skannauksen voi lähettää sähköpostiin ilmaiseksi.

 •  Kotipalvelu

Kirjaston kotipalvelu on tarkoitettu niille akaalaisille, jotka eivät sairauden tai korkean iän takia voi itse asioida kirjastossa. Kirjasto tuo sovittuna päivänä kotipalveluasiakkaan toivomaa aineistoa asiakkaalle sekä samalla palauttaa aikaisemmat lainat. Kotipalvelu on maksutonta. Lisätietoja kotipalvelusta saa kirjastosta kirjastonhoitaja Arja Laineelta, puh. 040 335 3532. Vilkussa 040 335 3620.

 •  Kunnallinen infopiste

Akaan kaikissa kirjastoissa on kunnallinen infopiste, josta löytyy Akaan kaupunkia koskevaa aineistoa.
Toijalassa kunnallinen infopiste sijaitsee kirjaston sisäänkäynnin vieressä ja Viialassa kirjastosalissa. Toijalassa ja Viialassa on esillä kaavoitukseen liittyviä ajankohtaisia kuulutuksia karttoineen.
Infopisteeseen toimitetaan valtuuston, kaupunginhallituksen sekä lautakuntien esityslistat ja pöytäkirjat. Lisäksi infopisteessä on kuulutuksia ja muuta nähtävillä olevaa materiaalia sekä kaupungin esitteitä. Kylmäkoskella lehtipisteessä on jotain matkailumateriaalia ja ajankohtaista.

 •  Lainaus ja palautus

Kirjastossa on käytössä Axiell Aurora -kirjastojärjestelmä. Lainaustapahtumasta asiakas saa kuitin, jossa on lainattu materiaali ja eräpäivät. Myös palautuksesta on mahdollista pyytää kuitti.

Aineisto palautetaan mielellään siihen kirjastoon, josta se on lainattukin. Akaan toimipisteiden välillä ei peritä varaus- tai kuljetusmaksua. Myös muualta PIKIstä lainattujen palautus on vuodesta 2017 alkaen ollut maksutonta!

Noutamattomasta Akaan sisäisestä varauksesta veloitetaan 1 €/kpl.

Myöhästyneestä aineistosta peritään myöhästymismaksuja heti eräpäivän jälkeen lukuun ottamatta Akaan kirjastojen lasten- ja nuorten osastojen materiaaleja.

 •  Laina-ajat

Yleinen laina-aika on 28 vrk, jonka piiriin kuuluvat kirjat, osa av-aineistosta sekä musiikkiäänitteet.

Poikkeuksena videot ja dvd:t, Blurayt sekä jotkut erikseen määritellyt uutuudet / suositut / paljon varatut kirjat ja musiikkiäänitteet, joiden laina-aika on 14 vrk.

Laina-aika päättyy eräpäivänä kirjaston aukioloaikojen puitteissa. Mikäli palautat aineiston aukioloaikojen ulkopuolella palautusluukusta, palautuspäiväksi tulee seuraava aukiolopäivä, jolloin myös mahdolliset myöhästymismaksut kirjautuvat asiakkaalle.

PIKI -verkkokirjastossa lainoja pääsee sähköisesti uusimaan kello 24 asti.

 •  Langaton verkko

Akaan kirjastoissa on käytettävissä vapaa ja maksuton langaton verkko WLAN.
Valitse kirjastoissa verkoksi Visitorlib.
 •  Liikuntapuolen avaimet ja kuntosaliajat

Akaan pääkirjastossa ei enää myydä Toijalassa sijaitsevaan Monitoimihalliin älyavaimia ja kuntosaliaikoja.  Monitoimihallista saa vakituisen toimijan ansiosta täydellisimmät palvelut.

Viialan kirjastossa myydään puolestaan poletteja ja aikaa Viialan Rasin voimailutilaan ja Kylmäkosken kuntosalille.
 •  Lukemiseste - lue kirja kuuntelemalla

Jos sinulla tai läheiselläsi on lukemiseste, voit lainata Celian tuottamia äänikirjoja.

Lähikirjastosi voi rekisteröidä sinut Celian verkkopalvelun, Celianetin, asiakkaaksi.
Celianetin kautta voit kuunnella kirjoja suoraan verkosta tabletilla, älypuhelimelle tai tietokoneella. Kauno- ja tietokirjallisuuden lainaaminen on Celian asiakkaille maksutonta.

Celia on koko Suomea palveleva erikoiskirjasto, jonka tehtävä on edistää näkövammaisten ja muiden lukemisesteisten tasa-arvoa tiedon ja kirjallisuuden saannissa.
Syitä lukemisesteeseen on monia, esimerkiksi lukivaikeus, lukihäiriö, oppimisvaikeus, näkövamma, heikentynyt näkö (esim. ikäihmisillä), kehitysvammaisuus, cp-vamma, reuma, ms-tauti, lihastaudit, heikentynyt lihaskunto, afasia, keskittymis-, hahmotus- ja muistihäiriöt.

Vuosittain Celia tuottaa n. 30 % Suomessa julkaistusta kauno- ja tietokirjallisuudesta. Tällä hetkellä (syksy 2017) valikoimassa on noin 40 000 eri äänikirjaa. Kun tavallinen kirja ei riitä, kysy lisää kirjastosta tai katso www.celia.fi.


 •  PIKI -kirjastot ja PIKI -verkkokirjasto

PIKI –kirjastojen yhteisjärjestelmässä on mukana Akaan kirjastojen lisäksi kaikki Pirkanmaan yleiset kirjastot.

PIKI –kirjastoissa asiakas tarvitsee vain yhden kirjastokortin eli samalla kortilla voi lainata aineistoa kaikista Piki –järjestelmään kuuluvista kirjastoista.

PIKI –verkkokirjaston kautta voi selailla kaikkien järjestelmään kuuluvien kirjastojen aineistokokoelmia. Lisäksi hankkimalla omaPIKI –palvelun asiakas voi itse uusia lainojaan ja tehdä varauksia. OmaPIKI palveluun tarvittava asiakastunnus on kirjastokortissa oleva numerosarja. Tunnusluvun saa kirjastosta ja se tulee hakea henkilökohtaisesti.

 •  Tietopalvelu

Kirjastonhoitajat tekevät asiakkaille tiedonhakuja artikkeli- ja erikoisalojen tietokannoista. Tulosteet ovat maksullisia. Kirjastonhoitajien käytössä on monet konstit:

esim. Monihaku, Finna.fi -haku ja Kirjastot.fi -sivusto.

Kirjastot.fi -sivusto on myös asiakkaiden käytettävissä.

 •  Uusinta

Lainat voi uusia enintään 5 kertaa, ellei niistä ole varauksia. Uusimisen voi tehdä kirjastossa tai puhelimitse asiakaspalvelussa (aukioloaikojen puitteissa) sekä sähköpostipyynnöllä. Asiakas voi uusia lainoja itse myös PIKI –verkkokirjastossa.
Uusimiseen tarvitaan asiakastunnus ja tunnusluku, jotka saa vain kirjastosta virkailijalta. Verkkokirjaston uusintapalvelu on eräajojen takia suljettuna öisin klo 24-05 välisen ajan. Mahdollinen myöhästymismaksu peritään siinäkin tapauksessa, että uusiminen ei ole onnistunut internetin käyttökatkoksen tms. vuoksi.

 •  Uutuusluettelo

Kirjastoissa tehdään kuukausittain aineistohankinnoista uutuusluettelot, jotka löytyvät kirjastoissa kansioista sekä kirjaston nettisivuilta
Uutuushankintoja voi katsella myös PIKI-verkkokirjaston Uutuushaun avulla määrittelemällä itse hakukriteerit.

 •  Varaus

Lainassa olevasta aineistosta tai jossakin muussa PIKI -kirjastossa paikalla olevasta aineistosta voi tehdä varauksen. Varaus on Akaan sisällä maksuton.
Varausmaksu on muualta PIKI-kirjastoista tilatusta ja seutuvarauksena tehdystä 2 €/kpl. Varauksen voi tehdä kirjastossa, puhelimitse, sähköpostilla tai PIKI-verkkokirjaston kautta.
Noutoilmoitus lähetetään asiakkaalle heti, kun varattu materiaali on saapunut. Ilmoituksen saa sähköpostina, tekstiviestinä tai postin kirjeenä.  Varaukseen tärpännyttä aineistoa säilytetään 7 vrk, jonka jälkeen se palautuu lähettäjäkirjastoon, mikäli sitä ei noudeta. Noutamattomasta aineistosta menee maksu yleisten maksutaksojen mukaisesti.

 •  Tietosuoja-/asiakasrekisteriseloste

Henkilötietolain (523/99) mukaan henkilöllä on oikeus tietää, mitä häntä koskevia tietoja on tallennettu henkilörekisteriin. Tätä koskeva tieto on esillä Akaan kaupunginkirjastossa sekä oheisena linkkinä.

 
© Akaan kaupunki 2013 | Intranet
Palvelun tekninen toteutus Aldone