Ajankohtaista
 
Akaan kaupunki
PL 34, 37801 Akaa
Puh. (03) 569 1120
akaan.kaupunki@akaa.fi
Aika: 3.-27.9.2018
Paikka: Akaan pääkirjasto, Köyvärintie 1 Akaa

Roerich-pakti, Historia ja nykyaika.

Näyttely kulttuurin merkityksestä ja suojelusta.

Sopimus taiteellisten ja tieteellisten laitosten ja historiallisten muistomerkkien suojelemisesta eli Roerich-pakti on maailman ensimmäinen kansainvälinen sopimus kulttuurin suojelemisesta sodan ja rauhan aikana. Se allekirjoitettiin 15.4.1935 venäläisen taiteilijan, tiedemiehen ja filosofin, Nikolai Roerichin aloitteesta Valkoisessa talossa Washingtonissa.

Paktin tunnuksena on Rauhan Lippu, jossa on valkoisella pohjalla kolme punaista ympyrää punaisen kehän sisällä. Ne merkitsevät filosofian, taiteen ja tieteen synteesiä kulttuurin kehässä taikka rakkauden, kauneuden ja tiedon ykseyttä luovassa työssä yhteisen hyvän puolesta. Rauhan Lippua on sanottu Kulttuurin Punaiseksi Ristiksi, ja sen on tarkoitus liehua museoiden, konserttisalien, koulujen, kirjastojen ja muiden kulttuurilaitosten yllä merkkinä suojelun piiriin kuulumisesta.

Näyttely on osa vuonna 2012 alkanutta kansainvälistä projektia, joka on toteutettu 17 maassa eri puolilla maailmaa. Näyttely on ollut esillä mm YK:n Geneven ja Wienin toimistoissa, Haagin Rauhan palatsissa, YK:n päämajassa New Yorkissa ja Argentiinan parlamentissa. Akaan pääkirjastossa esillä oleva näyttely on järjestyksessä kahdeksas Suomessa.

Näyttely sisältää Paktin ideaan, syntyyn ja ajankohtaisuuteen liittyviä arkisto-
materiaaleja ja valokuvia sekä dokumenttifilmejä. Esillä on myös Nikolai Roerichin töiden jäljennöksiä.

Näyttelyn tarkoituksena on tuoda esiin Roerichin ajatusta Rauha Kulttuurin kautta ja herättää kävijöiden kiinnostus oman alueen ja maailman kulttuuri-
perinnön merkitystä ja suojelua kohtaan.

Näyttelyn pääjärjestäjä, Kansainvälinen Roerich-keskus Moskovassa oli ehdolla vuoden 2016 Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi.

Lisätiedot:
Suomen Nikolai ja Helena Roerich -seura ry | Paula Liimatta
041 535 7662 | www.roerich.fi | @roerichfinland

Kansainvälisen näyttelyprojektin pääjärjestäjät:
Kansainvälinen Roerich-Keskus
Kansainvälinen Roerichien perinnön suojelukomitea

Suomessa näyttelyn järjestää:
Suomen Nikolai ja Helena Roerich -seura ry

Liitteet

 
© Akaan kaupunki 2013 | Intranet
Palvelun tekninen toteutus Aldone